Εικόνες που αναμεταδίδονται στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν ομάδες προσφύγων από τη Νιγηρία ή τη Νότια Αφρική, συχνά φοιτητές, να είναι εγκλωβισμένοι σε συνοριακούς σταθμούς στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας, αλλά και στα σύνορα με τη Σλοβακία, χωρίς κατάλυμα και φαγητό.
Εκτός από τους πολίτες των αφρικανικών χωρών, οι υπήκοοι των χωρών της Νότιας Ασίας βρίσκονται επίσης εγκλωβισμένοι κάτω από ίδιες συνθήκες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Ινδούς φοιτητές.
Η καταδίκη της ταξινόμησης των προσφύγων ανάλογα με την καταγωγή τους εκδηλώνεται έντονα στα κοινωνικά δίκτυα με τα hashtags «#AfricansInUkraine» και «#IndiansInUkraine» .
Οι κυβερνήσεις της Νιγηρίας και της Νότιας Αφρικής καταγγέλλουν τη διάκριση σε βάρος των υπηκόων τους, αναφέρει το BBC.
Στην καταγγελία της Ένωσης Αφρικανικών Χωρών ότι εμποδίζουν Αφροαμερικανούς να μπουν σε μεταφορικά μέσα προκειμένου να φύγουν από την Ουκρανία, αλλά και για τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα με την Πολωνία, οι Ουκρανοί και οι Πολωνοί απάντησαν ότι δίνουν προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά. Αυτό όμως διαψεύδεται καθώς «Δεν επιτρέπουν σε κανένα μαύρο να περάσει τα σύνορα. [...] Ακόμα και όσοι έχουν παιδιά, δεν τους αφήνουν να μπουν. Μόνο γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία επιτρέπεται να εισέλθουν(στην Πολωνία)».
Σχεδόν 836.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Εκτιμάται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από 7 εκατομμύρια ανθρώπων.