Το πάθημα από την πτώση του Γεφυριού της Πλάκας φαίνεται ότι έχει γίνει μάθημα για τους αρμόδιους φορείς, που προβαίνουν στη λήψη μέτρων για ένα άλλο γεφύρι, αυτό της Κόνιτσας, καθώς τα σημάδια της φθοράς είναι πλέον ορατά.
Ήδη Περιφέρεια Ηπείρου, Υπουργείο Πολιτισμού και Δήμος Κόνιτσας έχουν υπογράψει προγραμματική σύμβαση προκειμένου να εκπονηθεί η μελέτη στατικής επάρκειας του γεφυριού και να προχωρήσουν οι εργασίες.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα κλιμάκιο ειδικών θα βρίσκεται στην Κόνιτσα για να πραγματοποιήσει τις πρώτες διερευνητικές εργασίες.
«Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την προστασία του γεφυριού, ενός από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής», δήλωσε ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο οποίος είχε αναδείξει την αναγκαιότητα αυτή αμέσως μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας.
«Το είχα πει και το επαναλαμβάνω. Δεν πρέπει να κλαίμε επί των ερειπίων αλλά οφείλουμε να φροντίζουμε ώστε να μην υπάρξουν ερείπια» σημείωσε ο κ. Παπασπύρου.
Το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, κτίστηκε το 1870-71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη.
Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίες διέθεσε περίπου τα μισά από τα 120.000 γρόσια που κόστισε η κατασκευή του.
Στην ίδια θέση είχε κατασκευαστεί παλιότερα, το 1823, ένα ξύλινο γεφύρι, το οποίο όμως δεν άντεξε την ορμή του ποταμού και καταστράφηκε πολύ σύντομα.
Το σημερινό πέτρινο γεφύρι έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ κάτω από την καμάρα του διακρίνεται η μικρή καμπάνα που σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.
Εκτός από τα γεφύρια, όμως, λήψη άμεσων μέτρων απαιτείται και για τα αρχιτεκτονικά μνημεία στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.
Το βράδυ της Τετάρτης, ως γνωστόν, τμήμα της μεσοτοιχίας ενός διατηρητέου κτιρίου και ενός άλλου παλιού κτιρίου (μη χαρακτηρισμένου ως διατηρητέο) κατέρρευσε, με αποτέλεσμα πέτρες και χώματα να πέσουν πάνω στο πεζοδρόμιο και σε τμήμα της οδού Ιεράρχου Γερβασίου.
Το ευτύχημα είναι πως τη στιγμή της κατάρρευσης δεν περνούσαν πεζοί ή αυτοκίνητα, ώστε να υπάρξουν ζημιές και τραυματισμοί. Ο δρόμος έκλεισε από την Αστυνομία μέχρι και χθες το πρωί, όταν και τα μπάζα απομακρύνθηκαν μετά από αυτοψία που πραγματοποίησαν υπάλληλοι της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα συγκεκριμένα κτίσματα είχε επισημανθεί η επικινδυνότητά τους εδώ και δύο περίπου χρόνια, όταν και πάλι είχε υπάρξει ζήτημα με τη μερική κατάρρευσή τους, ωστόσο, το μόνο που έγινε, ήταν να τοποθετηθούν μια σκαλωσιά με ένα πλέγμα.
Πληγοροφορίες: Agon.gr, EpirusPost.gr