Υπό «κατάρρευση» το Νοσοκομείο Άρτας

[ ARTI news / Ήπειρος / 16.10.23 ]

Το Νοσοκομείο Άρτας υποβαθμίζεται σε Κέντρο Υγείας επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η τριμελής επιτροπή γιατρών του Γ. Ν. Άρτας.

Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει από την έλλειψη προσωπικού επισημαίνουν  και δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας, ρωτώντας τον αν θα προβεί άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Στην ερώτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμη και για μεταφορά ασθενών σε άλλο νοσοκομείο λόγω των ελλείψεων στο Γ.Ν. Άρτας. Ότι η Χειρουργική κλινική λειτουργεί στα όρια μετά από συνταξιοδοτήσεις γιατρών. Ότι το Ακτινολογικό τμήμα «πλέον θα λειτουργεί με έναν ακτινολόγο». Ακόμη ότι η Παθολογική κλινική είναι ζήτημα χρόνου να μην μπορεί πια να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του νομού. Από την μια οι αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας που ξεπερνούν κατά πολύ τις προβλεπόμενες 32 κλίνες, φτάνοντας κατά μέσο όρο τους 60 νοσηλευόμενους σε καθημερινή βάση και από την άλλη οι ελλείψεις εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε παραίτηση μην αντέχοντας τις συνθήκες υπερεφημεύρευσης και εξάντλησης.

Επίσης, «η Πνευμονολογική κλινική, η μόνη στην ευρύτερη περιοχή εκτός από την αντίστοιχη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καλύπτει Λευκάδα, Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία, για χρόνια με 3 πνευμονολόγους, χωρίς ειδικευόμενους και αδυναμία κατάρτισης ασφαλών μηνιαίων προγραμμάτων εφημέρευσης.

Η Μονάδα τεχνητού νεφρού λειτουργεί με 2 γιατρούς εδώ και χρόνια.

Η Ψυχιατρική κλινική έμεινε πλέον με 3 ειδικούς και 10 εφημερίες ο καθένας. Το ίδιο και άλλες κλινικές του νοσοκομείου όπως η μαιευτική όπου οι γιατροί εφημερεύουν 10 μέρες κάθε μήνα.

Εξακολουθεί να μην λειτουργεί το τμήμα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης. […]

Εδώ και χρόνια το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές».

Κι ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά, το νοσοκομείο της Άρτας ήταν το μοναδικό από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηπείρου για το οποίο δεν εξασφαλίστηκε, την περασμένη άνοιξη, ούτε μια πρόσληψη επικουρικού  γιατρού.