«Υπάρχει ζωή στον Άρη;»

[ ARTI news / Κόσμος / 19.02.21 ]

Οκτώ ημέρες μετά την άφιξη της κινεζικής αποστολής Tianwen-1 σε τροχιά γύρω από τον Άρη, αυτή την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, το αμερικανικό rover Perseverance προσγειώθηκε στον «κόκκινο πλανήτη». Ο στόχος του rover είναι να αναζητήσει ίχνη προηγούμενης ζωής.

Το ερώτημα «Υπάρχει ζωή στον Άρη;» απασχολεί την επιστήμη «επί αιώνες», σημειώνει η Wall Street Journal. Είναι γνωστές οι αποστολές Viking 1 και 2 τη δεκαετία του 1970. Η σημερινή όμως παρουσιάζεται ως η πρώτη που μια αποστολή της NASA «θα αναζητήσει ρητά τη ζωή στον Άρη».

Αποκρυπτογραφώντας τις ειδήσεις, διαπιστώνουμε ότι άρχισε ο ανταγωνισμός και στο διάστημα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η δεύτερη πήρε τη θέση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι παλαιότεροι θυμούνται τον ανταγωνισμό που επικρατούσε τον προηγούμενο αιώνα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων για την πρωτιά στην «κατάκτηση του διαστήματος», που ήταν θέμα κύρους, αλλά και οικονομικού οφέλους.

Τα κέρδη από το σόου (και τις διαφημίσεις) είναι τεράστια, ενώ πωλούνται ακόμα και οικόπεδα στον μακρινό πλανήτη. Ενδεικτικός ο τίτλος του περιοδικού Newsweek: «Mars for sale». «Ο Άρης ψάχνει για μεσίτες: η πώληση του κόκκινου πλανήτη αντιπροσωπεύει μια αγορά αξίας αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, ακόμη και αν το ταξίδι είναι ακόμα άσχημο», σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό σε αφιέρωμά του σχετικά με την επιχείρηση που αφορά στα επόμενα εξερευνητικά ταξίδια στον Άρη. 

Αυτή η έρευνα, που παρουσιάστηκε στην ευρωπαϊκή έκδοση της 16ης Μαΐου και φέρει τον τίτλο «Άρης προς πώληση», αποκαλύπτει ότι ο πλανήτης έχει ήδη αποτιμηθεί οικονομικά και με πολλούς τρόπους.

Η ιδιωτική επιχείρηση Mars One, για να αναφέρουμε μόνο μία, σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την πρώτη επανδρωμένη πτήση το 2025 (με συνολικό κόστος 6 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι Ολλανδοί επιχειρηματίες Bas Lansdorp και Arno Wielders υπολογίζουν να κερδίσουν από τα δικαιώματα μετάδοσης (διαφημίσεις και χορηγίες) τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά υπάρχει ακόμα κάτι πιο φιλόδοξο, ανακοινώνει το Newsweek: Ο Dennis Hope, ο ιδρυτής της  Lunar Embassy, προσφέρει εδάφη στον Άρη, τη Σελήνη, ακόμη και στον Πλούτωνα σε χαμηλές τιμές! Περίπου 20$ ανά στρέμμα (ή 50$ ανά εκτάριο). Όλα με ευκολίες πληρωμής! Αυτές τις μέρες, ο Άρης σπάζει τα ταμεία! Λέγεται ότι πούλησε 325 εκατομμύρια στρέμματα (1,3 εκατομμύρια km2) κόκκινου εδάφους σε ενθουσιώδεις επενδυτές. Απάτη ή όχι, η επιτυχία της εταιρείας αντικατοπτρίζει τα ποσά που ανώνυμοι ή επώνυμοι όπως ο Elon Musk ή ο Richard Branson, είναι έτοιμοι να επενδύσουν στον κόκκινο πλανήτη, σημειώνει το Newsweek. Για το περιοδικό η προπώληση πλανητών είναι μια επένδυση ονειροπόλων! Αυτών που την ίδια στιγμή καταστρέφουν κυριολεκτικά τον πλανήτη που κατοικούν, την Γη. 

Όμως, όπως κάθε καλή απάτη, έτσι και τούτη έχει ως βάση μία αλήθεια, που είναι το πραγματικό ενδιαφέρον του ανθρώπου να μάθει αν υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη. Έτσι το σόου γίνεται διαδραστικό, καθώς όλοι μας συμμετέχουμε στην εξερεύνηση. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η προσγείωση του rover ήταν επιτυχής, και ότι άρχισε να παρατηρεί το περιβάλλον του κόκκινου πλαντήτη με μια κάμερα «που μοιάζει με ένα μάτι κυκλώπα», αλλά η οποία στην πραγματικότητα είναι ένα τηλεσκόπιο εξοπλισμένο με λέιζερ. Δύο ακόμη λέιζερ, που ονομάζονται Pixl και Sherloc εκπέμπουν μια ακτίνα «με διάμετρο μιας τρίχας». Θα αναλύσουν μια περιοχή του εδάφους με μέγεθος γραμματοσήμου, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν χάρτη της χημικής του σύνθεσης. Το rover θα μπορεί επίσης να πάρει κομμάτια βράχου, τα οποία θα μπορούν να μεταφερθούν στη Γη με μια αποστολή που προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή από τη NASA και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, και έχει προγραμματιστεί για το 2030.

Το ενδιαφέρον είναι πρωτίστως να αναλυθούν οι στρωματολίτες, οι σχηματισμοί πετρωμάτων που θα μπορούσαν να αποδείξουν την προηγούμενη μικροβιακή ζωή.

Η αμερικανική αποστολή δεν είναι η μόνη που ξεκινά αυτό που η Wall Street Journal αποκαλεί «διαπλανητικό σαφάρι»: ο κινεζικός ανιχνευτής Tianwen-1 - του οποίου το όνομα σημαίνει «Ερωτήσεις για τον ουρανό 1».

Αυτές οι αποστολές που έχουν στόχο να μελετήσουν τον κόκκινο πλανήτη, θα μπορούσαν, μακροπρόθεσμα, να μας επιτρέψουν να απαντήσουμε στο συναρπαστικό ερώτημα: είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Αλλά το επόμενο ερώτημα είναι δυστοπικό: Πόσο ικανοί είναι οι άνθρωποι για να καταστρέψουν αυτό το σύμπαν;

ΓΧΠαπ