Τουρκικά drones χτυπούν σχολεία στο συριακό Κουρδιστάν

[ ARTI news / Κόσμος / 04.10.22 ]

Η 17χρονη Novine Azad (αριστερά στη φωτογραφία) και η 18χρονη Randa Baker, είναι επιζήσασες από την επίθεση τουρκικών drone εναντίον του σχολείου τους. 

Η Ράντα Μπέικερ διηγείται πώς γλίτωσε, στις 18 Αυγούστου, από επίθεση τουρκικού drone που είχε στόχο το σχολείο της στη Χαμούκα, 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία. Δίπλα της, η Novine Azad είναι τραυματισμένη.

Πέντε από τους συμμαθητές τους σκοτώθηκαν ενώ έπαιζαν βόλεϊ στην αυλή του σχολείου, ενώ άλλοι οκτώ νοσηλεύονται ακόμη στο νοσοκομείο. 

Και τα δύο κορίτσια έχουν ενταχθεί στην κουρδική πολιτοφυλακή YPJ (Μονάδες Προστασίας Γυναικών). Και οι δύο λένε ότι εντάχθηκαν στην πολιτοφυλακή από πεποίθηση. 

«Δεν θέλω να είμαι μέρος μιας κοινωνίας που καταπιέζει τις γυναίκες», λέει η Ράντα Μπέικερ.

Η επίθεση στο σχολείο Χαμούκα σηματοδότησε μια νέα κλιμάκωση στην επιχείρηση της Τουρκίας να καταστρέψει τον συριακό κουρδικό στρατιωτικό και διοικητικό μηχανισμό. Το καλοκαίρι του 2022, αυτή η εκστρατεία εντάθηκε μετά την αποτυχία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να λάβει το πράσινο φως από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση με στόχο τον τουρκικό έλεγχο σε μια λωρίδα τριάντα χιλιομέτρων στη Βόρεια Συρία... 

*Le Monde -Hélène Sallon