Το «χρώμα» της Πολιτικής Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 29.09.19 ]

Στάθηκα σε δύο σημεία της Πολιτικής Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα αφορά στην προσέγγιση του παγκόσμιου κινήματος για την κλιματική κρίση και το άλλο στην αναφορά της στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Αναφέρεται, λοιπόν, στην Πολιτική Διακήρυξη ότι:

«Το παγκόσμιο κίνημα για την κλιματική κρίση συνδυάζει την κοινωνική και την διαγενεακή δικαιοσύνη με την προστασία του πλανήτη και της ζωής. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ διεξάγεται μια σημαντική συζήτηση για την ανάγκη ενός πράσινου New Deal. Σε αυτή την παγκόσμια κινητοποίηση οφείλουμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο, πρώτα από όλα μέσα από την δύναμη του παραδείγματος και των δικών μας πολιτικών. Με μια γενναία στροφή στα ζητήματα της ενέργειας, των υποδομών, του ορυκτού πλούτου, της προστασίας των δασών και της διαχείρισης απορριμμάτων». Η προσέγγιση αυτή παραπέμπει σε μία αντιμετώπιση της κλιματικής κρίση στο πλαίσιο του καπιταλισμού, δηλαδή του λεγόμενου «πράσινου καπιταλισμού».

Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία(New Deal) για να τεθούν όρια στην παραγωγή και στο κυνήγι του κέρδους εντός του καπιταλιστικού συστήματος; Είναι δυνατόν; Στο artinews.gr υπάρχει μία σειρά άρθρων επ’ αυτού.

Επίσης, μήπως απαιτείται αυτοκριτική για το θέμα των εξορύξεων;     

Τέλος, αν και δεν υπάρχει τέλος, γίνεται λόγος για την αξιοποίηση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην επικοινωνία και την πληροφορική («Ένα κόμμα ικανό να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τα νέα πεδία επικοινωνίας που έχει ανοίξει η πληροφορική, τη διασύνδεση εκατομμυρίων ανθρώπων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»). Μόνο μαρξιστική δεν είναι αυτή προσέγγιση (επειδή γίνεται αναφορά και στα «μαρξιστικά εργαλεία»). Η 4η ή ψηφιακή επανάσταση είναι ένα τεράστιο θέμα που ανοίγει νέες προοπτικές στον καπιταλισμό καθώς αλλάζει την εργασία, την οικονομία και την κοινωνία. Εδώ έχουμε μία κοσμογονία. Ναι, ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη, αλλά συγχρόνως μέσω της Ρομποτικής απαλλάσσεται και από την Εργασία των Ανθρώπων-Εργαζομένων. Η αλλαγή είναι συγκλονιστική και είναι Τώρα! Εδώ αντιμετωπίζεται μόνο ως δυνατότητα στο πλαίσιο της οργάνωσης του κόμματος!

Τα δύο αυτά σημεία δείχνουν κατά τη γνώμη μας την περιορισμένη οπτική αλλά και το πολιτικό στίγμα της Πολιτικής Διακήρυξης. Βέβαια είναι η αρχή, είναι το πλαίσιο συζήτησης. Δείχνει όμως τον τρόπο και το εύρος, εντέλει το «χρώμα» της πολιτικής σκέψης...