Το χαμένο έργο του Τομάζο Αλμπινόνι

[ ARTI news / Κόσμος / 07.06.17 ]

Ο Τομάζο Τζιοβάννι Αλμπινόνι γεννήθηκε σαν σήμερα στις 8 Ιουνίου 1671  και πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 1751. Ήταν Ιταλός συνθέτης της μπαρόκ μουσικής. Μεγάλο μέρος του έργου του αποτελείται από όπερες, ενώ είναι ιδιαίτερα γνωστά και τα κονσέρτα για όμποε που συνέθεσε. Η οργανική μουσική του θεωρείται πως επηρέασε το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο οποίος έζησε την ίδια περίοδο με τον Αλμπινόνι.

Σύμφωνα με τα λιγοστά ιστορικά στοιχεία για τη ζωή του συνθέτη, το 1694 αφιέρωσε το Opus 1 στον συμπολίτη του και σπουδαίο χορηγό των τεχνών Καρδινάλιο Pietro Ottoboni. Το 1700 ο Albinoni φέρεται να προσελήφθη ως βιολιστής στην αυλή του Δούκα της Μάντουα, Καρόλου Δ’, στον οποίο αφιέρωσε τη συλλογή ορχηστρικών κομματιών Opus 2. Το 1703 συνέθεσε τις ιδιαίτερα δημοφιλείς σουίτες του Opus 3, αφιερώνοντας την συλλογή στον Μέγα Δούκα της Τοσκάνης, Κόζιμο Γ’ των Μεδίκων.

Ο Albinoni απέκτησε φήμη τόσο στη Βενετία όσο και σε άλλες ιταλικές πόλεις, κυρίως ως συνθέτης λυρικών δραμάτων, αν και συνέθεσε μεγάλο αριθμό ορχηστρικών έργων: πολλές σονάτες και κονσέρτα για βιολί, ενώ κατά τη δεύτερη δεκαετία του 18ου αιώνα συνέθεσε τα πολύ γνωστά του κονσέρτα για όμποε. Αντίθετα με πολλούς σύγχρονούς του μουσικούς, ο Albinoni δεν επιδίωξε κάποια θέση στην Εκκλησία ή στην Αυλή των Ευγενών, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία του. Σύμφωνα με ένα αρχείο της ενορίας του Αγίου Βαρνάβα της Βενετίας, ο Albinoni φέρεται να πέθανε από διαβήτη το 1751, σε ηλικία 80 ετών.

Συνολικά συνέθεσε περί τις 50 όπερες, οι 28 από τις οποίες παρουσιάστηκαν στη Βενετία μεταξύ 1723 και 1740. Σήμερα ωστόσο, πιο γνωστά είναι τα ορχηστρικά έργα του, όπως τα κονσέρτα για όμποε – είναι άλλωστε ο πρώτος Ιταλός συνθέτης που συνέθεσε έργα για το όμποε ως σόλο όργανο σε ορχήστρα.

Η μουσική του Albinoni ενέπνευσε και τον Johann Sebastian Bach, ο οποίος εκτός από τις φούγκες που δημιούργησε πάνω σε θέματα του Albinoni, προτιμούσε τις ασκήσεις του της αρμονίας και του μπάσου για την μελέτη των μαθητών του.

Μέρος του έργου του και πληροφορίες για τη ζωή του Tomaso Giovanni Albinoni χάθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν την πόλη της Δρέσδης, οπότε και καταστράφηκε η Κρατική Βιβλιοθήκη όπου φυλασσόταν τα ντοκουμέντα.

 *Λένε ότι το adagio δεν είναι του Αλμπινόνι... Ποιός ξέρει με βεβαιότητα;