Το Μέτσοβο που χάνεται ...με το φακό του Κώστα Μπαλάφα

[ ARTI news / Ήπειρος / 29.08.18 ]

Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου

Όσες φορές κι αν επισκεφθεί κάποιος την πινακοθήκη του Μετσόβου, Ε. Αβέρωφ, θα αναπνεύσει με μια ιδιαίτερη ικανοποίηση την αίσθηση ενός μεγαλείου. Όχι μόνο του Μετσόβου που χάνεται... που είναι μια μόνιμη έκθεση φωτογραφίας. Με τίτλο "Το Μέτσοβο που χάνεται", του Κώστα Μπαλάφα, η οποία αριθμεί 160 φωτογραφίες που απεικονίζουν το "παλιό" Μέτσοβο, και είναι πρόσφατο απόκτημα. Μαζί με πίνακες από τις απαρχές της νεοελληνικής τέχνης με εξαιρετικά δείγματα μεγάλων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών καθώς και μοναδικούς χώρους αισθητικής και δημιουργικής εκπαίδευσης, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα μουσεία και πινακοθήκες που λειτουργούν στα πολιτιστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Κέντρο- απόκεντρο μας θυμίζει η έκθεση φωτογραφίας του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη Κώστα Μπαλάφα το Μέτσοβο μιας άλλης εποχής που χάνεται. Το Μέτσοβο όμως και η δυναμική του πολιτισμού του -που είναι οι ίδιοι οι κάτοικοί του- αντιστέκονται με έναν μοναδικό τρόπο που θα έπρεπε να μας διδάσκει εφ' όσον  προβληματιζόμαστε. Είναι απλούστατο. Υπερασπίζονται την αισθητική τους, μιας και οι κάτοικοι κυκλοφορούν καθημερινά με την τοπική τους στολή χωρίς να ντρέπονται για τα κομψοτεχνήματα που φοράνε και παράγουν. Μια αληθινή διαφήμιση της ζωής και του έργου τους. Είναι σημαντικό να ξέρεις να υπερασπίζεσαι τον τόπο σου και την ψυχή σου, την ταυτότητά σου, το σπίτι σου, το χώμα και την κορυφή, τα έργα που σου άφησαν οι πρόγονοί σου, όχι για να τα θάψεις μουμιοποιώντας τα, αλλά να τα εντάξεις δυναμικά στην καθημερινότητά σου. Παραγωγή, τυριών, αλλαντικών, κρασιών, έργων τέχνης, ανθρώπων! Ένας τόπος ευλογημένος, γιατί τον ευλογούν καθημερινά οι άνθρωποι που με καμάρι τιμούν την βρύση στο κέντρο, τα δέντρα τους, το χώρο τους, τη γλώσσα τους και τα έθιμά τους.

Η έκθεση του φωτογράφου δεν τους θυμίζει το Μέτσοβο που χάνεται αλλά αυτό που αναπτύσσεται και εκτινάσσεται και θα εκτινάσσεται στα ύψη με τον τουρισμό, την ευγένεια των κατοίκων που είναι η καλύτερη υποδοχή και φιλοξενία, τα διαπιστευτήρια του αύριο και του Μετσόβου που σφύζει και θα σφύζει από ζωή, δημιουργικότητα και τέχνη. Εν αρχή ήν ο τόπος και ακολουθεί ο άνθρωπος τον τόπο του. Ή συμβαδίζει μαζί του, ή λοξοδρομεί και χάνεται...

Μέτσοβο, 22 Αυγούστου 2018