Τι είναι το OpenAI και το ChatGPT;
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 21.01.23 ]Η πρώτη κριτική που διάβασα για το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT ήταν του Νικ Κέιβ.
Ένας «θαυμαστής (του Νικ Κέιβ) από τη Νέα Ζηλανδία που ονομάζεται Mark», του έστειλε τους στίχους ενός τραγουδιού που γράφτηκε «στο δικό του στυλ» με το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Ο Κέιβ το χαρακτήρισε «σάπιο» (The Guardian)!
Κι όμως αυτό που ο Κέιβ αποκαλεί «σάπιο» θα επεκταθεί παντού: στην τέχνη, στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία, στην διασκέδαση, στα μέσα ενημέρωσης και στο εμπόριο.
Τι είναι το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT;
Πίσω από το λογισμικό κρύβεται η OpenAI, μια start-up με μεσσιανικές φιλοδοξίες, που ιδρύθηκε από βαριά ονόματα της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk.
Το λογισμικό ChatGPT μπορεί να γράψει κείμενα ως απάντηση σε ένα αίτημα, μπορεί να δημιουργήσει μια εικόνα από μια περιγραφή, να παράγει σχολικές εργασίες, σκίτσα, φανταστικούς πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα διακόσμησης κ.ά., βασιζόμενο σε μία τεράστια ποσότητα δεδομένων που λειτουργούν "διακειμενικά".
«Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που ανέπτυξε η OpenAI. Είναι μια εκδοχή του μοντέλου GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3), το οποίο είναι ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που έχει εκπαιδευτεί πάνω σ’ έναν τεράστιο όγκο δεδομένων κειμένου. Το ChatGPT έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη διεξαγωγή διαλόγων, να απαντά δηλαδή σε ερωτήσεις και να παρέχει πληροφορίες μ’ έναν φυσικό και διαλεκτικό τρόπο. Είναι σε θέση να παράγει κείμενα που μοιάζουν με γραπτά ανθρώπων, κάτι το οποίο του επιτρέπει να παρέχει ακριβείς και βοηθητικές απαντήσεις σε ερωτήματα χρηστών»(Η Καθημερινή).
Ίσως η συγκεκριμένη εφαρμογή να μην αλλάξει τον κόσμο συθέμελα, είναι βέβαιο ωστόσο ότι η εξέλιξή του θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές. Σε λίγο δεν θα είμαστε σε θέση να διακρίνουμε αν ένα άρθρο γράφτηκε από άνθρωπο ή από μηχανή.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το ChatGPT λειτουργεί με κείμενα που αντλεί από κάποιες πηγές. Ποιες άραγε είναι αυτές οι πηγές, πώς επιλέγονται και πώς θα διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η αντικειμενικότητά τους; Αυτό είναι ένα τεράστιο ερώτημα που σχετίζεται με τον έλεγχο των πηγών και κατά συνέπεια τον έλεγχο της γνώσης, τη λογοκρισία και την διαφάνεια.