Τι είναι η impact revolution;
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 01.11.21 ]Ο καπιταλισμός έχει χάσει τα φρένα του, έχει ξεχάσει να σταματά και οδηγεί κατευθείαν στο χάος. Αυτό δεν το διαπιστώνουν οι επικριτές του μόνο, αλλά και οι ίδιοι οι καπιταλιστές και οι θεωρητικοί τους. Ο σύγχρονος καπιταλισμός χρειάζεται μια επανάσταση για να αναιρέσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει (Modern Capitalism Needs a Revolution to Undo the Damage It Has Caused), γράφει ο RONALD COHEN* στο περιοδικό Time.
«Το οικονομικό μας σύστημα πρέπει να προχωρήσει πέρα από τη δημιουργία κέρδους» και να εστιάσει μόνο στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και ολόκληρου του πλανήτη, σημειώνει ο Κοέν. Μπορεί, όμως, ο καπιταλισμός να αρνηθεί τον πυρήνα του, το κινούν αίτιό του, το κέρδος; Αυτό δεν ακυρώνει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα; Ο Κοέν ισχυρίζεται ότι μπορεί, αλλά στη συνέχεια μιλάει για «κέρδος φυσικά». Ο Κοέν στην πραγματικότητα δεν αρνείται το κέρδος αλλά προτείνει ένα «φρένο» στην χωρίς όρια αύξηση του ποσοστού κέρδους. Αυτό το φρένο μπορεί να δημιουργηθεί, όπως προτείνει, με την «επανάσταση του αντίκτυπου»(The impact revolution).
Η πρωτοβουλία Impact-Weighted Accounts του Harvard Business School δείχνει το μέλλον, σύμφωνα με τον Κοέν. Παράλληλα με τα κέρδη πρέπει να μετρώνται και οι επιπτώσεις(ο αντίκτυπος). Οι επιπτώσεις μπορούν να μετρηθούν παράλληλα με τα κέρδη και οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν — κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών έως πέντε ετών — στις εταιρείες να δημοσιεύουν σταθμισμένους λογαριασμούς. Η τεχνολογία επιτρέπει σήμερα τη διαφανή μέτρηση των αρνητικών επιπτώσεων που δημιουργούν οι εταιρείες στους ανθρώπους και το περιβάλλον μέσω των λειτουργιών, της απασχόλησης και των προϊόντων τους. Η τεράστια υπολογιστική ισχύς και τα mega-data δίνουν τη δυνατότητα να μεταφράσουμε τις επιπτώσεις σε νομισματικούς όρους που οι επενδυτές, οι καταναλωτές και οι εταιρείες μπορούν εύκολα να κατανοήσουν και να συγκρίνουν. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δώσει τη λύση, την «Επανάσταση αντίκτυπου». Οι επενδύσεις «αντίκτυπου», «θα επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε την επικίνδυνη ανισότητα και την υποβάθμιση του πλανήτη μας και θα μας οδηγήσει σε έναν νέο και καλύτερο κόσμο», γράφει ο Κοέν.
Και ποιο θα είναι το υποκείμενο της επανάστασης; Οι μέτοχοι των επιχειρήσεων, λέει ο Κοέν! Οι ηγέτες των επιχειρήσεων αγνοούν την αλλαγή στις (σ)τάσεις των καταναλωτών και των ταλέντων. Αλλά δεν την αγνοούν οι μέτοχοι των επιχειρήσεων. Τον Μάιο του 2021, η μεγάλη εταιρεία πετρελαίου ExxonMobil, που για καιρό απορρίπτει την θέση ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, αναγκάστηκε από τους ίδιους τους μετόχους της να συμπεριλάβει στο διοικητικό της συμβούλιο ειδικούς για το κλίμα. Πέρυσι, η διοίκηση της Proctor & Gamble είδε τα δύο τρίτα των μετόχων της να την καταδικάζουν για την αποψίλωση των δασών προκειμένου να κάνει φυτείες φοινικέλαιου. Η επανάσταση του «αντίκτυπου» ξεκινά από τον ακτιβισμό των… μετόχων.
Ο φόβος της εξέγερσης
Γιατί προτείνει αυτή την «επανάσταση» ο Κοέν; Όπως γράφει: «H κρίση του Covid-19 κλιμακώνει τις προκλήσεις. Τεράστιοι τομείς των οικονομιών μας έχουν σταματήσει ξαφνικά, η ανεργία αυξάνεται σε επίπεδα αόρατα από τη Μεγάλη Ύφεση…, οι άνθρωποι που έχουν πληγεί περισσότερο, για άλλη μια φορά, είναι οι πιο ευάλωτοι… οι κυβερνήσεις μας θα κατευθύνουν τα τεράστια οικονομικά μέτρα τους με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν το μέγιστο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η κοινωνική δικαιοσύνη πρέπει να υπαγορεύσει την οικονομική μας απάντηση σε αυτή τη σοβαρή κρίση, ώστε να μην βγούμε από αυτήν με ακόμη μεγαλύτερο πόνο, ανισότητα και βίαιη εξέγερση ενάντια στην ανισότητα του συστήματός μας.».
Να προλάβουν την εξέγερση, λοιπόν. Αυτός είναι ο στόχος.
*Πληροφορίες: https://time.com/6111683/capitalism-impact-investment-ronald-cohen/
** Φωτογραφία: Μια προστατευόμενη περιοχή του καταφυγίου άγριας ζωής Rawa Singkil μέρος του οικοσυστήματος Leuser στο Trumon, στο νότιο Aceh, καίγεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη δημιουργία μιας φυτείας φοινικέλαιου στις 3 Μαρτίου 2018.