Τζούλιαν Ασάνζ: Μη με ξεχάσετε
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 03.07.21 ]Ο Τζούλιαν Πολ Ασάνζ σαπίζει σε μία φυλακή του Λονδίνου, απομονωμένος σε μία μαύρη τρύπα σιωπής. Θυμάμαι την έκκλησή του όταν τον έβγαλαν από την πρεσβεία του Ισημερινού, όπου ήταν έγκλειστος επί δύο χρόνια: “Μη με ξεχάσετε”. Γιατί κάποιος μπορεί να εκτελείται και δια της “σιωπής”. Γιατί πιο επικίνδυνο και από το τραγούδι των σειρήνων είναι η σιωπή τους, όπως έλεγε ο Κάφκα.
Ο Αυστραλός ακτιβιστής του διαδικτύου, κάτοχος του βραβείου Τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας το 2009, πρόσωπο της χρονιάς του περιοδικού Time για το 2010, με το Μετάλλιο Ειρήνης του Σίδνεϊ το 2011, εξακολουθεί να σαπίζει σε μια φυλακή του Λονδίνου. Για να παραδειγματίζονται όσοι τα βάζουν με το σύστημα και το κράτος των ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks αν εκδοθεί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 χρόνων για τη δημοσιοποίηση εγγράφων σχετικά με αμερικανικά εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ. Χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τα Wikileaks, απέδειξαν πως οι Αμερικανοί διπλωμάτες λειτουργούν και ως κατάσκοποι, αφού καλούνται να προμηθεύσουν την υπηρεσία IC(Intelligence Community), που περιλαμβάνει 17 μυστικές υπηρεσίες μεταξύ των οποίων τη CIA και την NSA, με δεδομένα που αφορούν ακόμα και το DNA αλλοεθνών διπλωματών!
Όσοι εκπλήσσονται με την υπόθεση NSA ξεχνούν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα ψήφισε διάταξη για τον έλεγχο του διαδικτύου (αποκάλυψη των New York Times το 2010). Σύμφωνα με αυτή επιβλήθηκε σε όλες τις ιδιωτικές εταιρίες επικοινωνίας να είναι συμβατές με τα συστήματα παρακολούθησης των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας. Συνεπώς, η Microsoft, το Google, το Yahoo, το Facebook, το Skype, ακόμα και το Blackberry διαφοροποίησαν τον τρόπο λειτουργίας τους έτσι ώστε το FBI και η NSA να μπορούν να ακούν και να βλέπουν ό,τι επικοινωνείται σ’ αυτά. Η NSA επιτηρεί τους πάντες και τα πάντα χάρη στο δίκτυο δορυφόρων, τις θυγατρικές της υπηρεσίες σε ολόκληρο τον πλανήτη και τους σέρβερ των μεγάλων ιντερνετικών δικτύων. Η NSA, μάλιστα, είχε εμπλακεί και στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών στην Ελλάδα. Και τότε αλλά και όταν οι γερουσιαστές Widen και Udall υπέβαλαν ερωτήσεις για τις παρακολουθήσεις από την NSA οι απαντήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν αρνητικές. Το ίδιο έλεγαν και οι εταιρείες. Η Microsoft, μάλιστα, διαφήμιζε την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών της. Κι όμως οι παρακολουθήσεις γίνονταν κανονικά και με το νόμο! Έτσι, για μία ακόμη φορά τίθεται το θέμα της ελευθερίας στις επικοινωνίες αλλά και της παραβίασης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων(για τα οποία τόσο κόπτονται κατά τα άλλα οι Αμερικανοί), καθώς και για το αν η πληροφορική θα καταστεί στα χέρια των παγκόσμιων ολιγαρχών ένας μηχανισμός τηλ-ελέγχου στην υπηρεσία ενός νέου ολοκληρωτισμού. Γι' αυτό το λόγο ο Ασάνζ και κάθε Ασάνζ είναι απολύτως "βλαβεροί" για το σύστημα και πρέπει να εξοντωθούν! Γι’ αυτό χρέος δικό μας είναι ο αγώνας για να μην ξεχαστεί ο Ασάνζ...