Τζεφ Μπέζος: Τι κρύβεται πίσω από τη... φιλανθρωπία του;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 03.02.21 ]

Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση του Τζεφ Μπέζου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Amazon;

Στην επιστολή που απηύθυνε στους υπαλλήλους του, ο Τζεφ Μπέζος διευκρινίζει ότι παραιτείται από τη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon προκειμένου να είναι σε θέση να επικεντρωθεί στα φιλανθρωπικά του έργα! Το μοντέλο «να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι» είναι πολύ παλιό.

Η ανακοίνωση της απόσυρσης του Τζεφ Μπέζος συνέπεσε με την κυκλοφορία των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Amazon, σύμφωνα με τα οποία, εν μέσω της πανδημίας, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα για πρώτη φορά στην ιστορία του και είδε τα κέρδη του να διπλασιάζονται το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Η… φιλανθρωπία

Πέρυσι, για την ακρίβεια τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στο λογαριασμό του στο Instagram, ο ιδιοκτήτης της Amazon έγραφε για τη δημιουργία του "Bezos Earth Fund", που θα διαθέτει ένα κεφάλαιο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή! Ορυμαγδός στα μίντια με πρώτη την Washington Post, την εφημερίδα ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Μπέζος: Μέγας ευεργέτης, μεγάλος φιλάνθρωπος, ευαίσθητος οικολόγος που δίνει ένα απίστευτο ποσό για τη «σωτηρία του πλανήτη». Ποιος; Αυτός που απείλησε με απόλυση εργαζόμενους στην Amazon, επειδή μίλησαν για τον καταστροφικό ρόλο της εταιρείας στην κλιματική αλλαγή!

Τι συμβαίνει λοιπόν; Κάποιοι μιλούν για μια προσπάθεια «πράσινου ξεπλύματος», άλλοι για μια ειλικρινή προσπάθεια. Ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβαίνει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία τεράστια επένδυση με στόχο το κέρδος, με επικοινωνιακό προπέτασμα την «οικολογική ευαισθησία». Ο "πράσινος καπιταλισμός" σε πλήρη ανάπτυξη.

«Έχουμε ήδη δει άλλους ιδρυτές μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου να έχουν αποχωρήσει από τις καθημερινές ευθύνες τους, όμως οι περιουσίες τους αυξήθηκαν…», σημειώνει η εφημερίδα New York Times.

Το Bloomberg αναφέρει ότι υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των εταιρειών του Μπέζος. Έτσι, η κατοχή της Washington Post εξόργισε τον Ντόναλντ Τραμπ και κόστισε στην Amazon ένα συμβόλαιο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο Τζεφ Μπέζος θέλει επίσης να αποχωρήσει από την Amazon επειδή το Κογκρέσο των ΗΠΑ επιδιώκει να περιορίσει ριζικά την τεράστια ισχύ των εταιρειών του διαδικτύου(GAFA). «Τις επόμενες δεκαετίες… δεν θα είναι πλέον ο Μπέζος αλλά ο Άντι Τζέσι, ο διάδοχός του, ο οποίος θα πρέπει να εξηγήσει στο Κογκρέσο το γεγονός ότι η Amazon έχει πάρα πολλή μεγάλη ισχύ», σχολιάζει το Vox. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγάλα αφεντικά του διαδικτύου, όταν καλούνται στην αντιμονοπωλιακή επιτροπή του Κογκρέσου, χρησιμοποιούν επιχειρήματα, όπως αυτό του αφεντικού του Facebook, που δικαιολογεί το μέγεθος του δικτύου του, αντιπαραθέτοντας το αντίπαλο δέος, την Κίνα! Και ότι το Facebook είναι μια «περήφανη αμερικανική εταιρεία» που δεν θα είχε πετύχει χωρίς «νόμους που ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία»(Courrier International). Τι διαφορετικό λένε οι οπαδοί του Τραμπ;

Το μοντέλος Γκέιτς

Ο Τζεφ Μπέζος έρχεται δεύτερος. Είχε προηγηθεί ο Μπιλ Γκέιτς. Ο Γκέιτς και η γυναίκα του Μελίντα πριν αρκετά χρόνια «είδαν» την φιλανθρωπία (όπως τώρα την κλιματική αλλαγή) με όρους επιχειρηματικούς, δίκην δηλαδή βιομηχανίας φιλανθρωπιών(charity must be considered as an industry). Για να γίνει εύκολα αντιληπτό τι συμβαίνει, αρκεί να πούμε ότι στη Νιγηρία το ίδρυμα Γκέιτς επένδυσε σε μία μεγάλη καμπάνια εναντίον της μόλυνσης του περιβάλλοντος αλλά και τη φαρμακευτική περίθαλψη των μικρών παιδιών. Θεάρεστο έργο θα έλεγε κανείς. Τα παιδιά, όμως, που αντιμετώπισαν τα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκαν την φαρμακευτική φροντίδα των Γκέιτς ήταν αυτά που κατοικούσαν σ’ ένα χωριό δίπλα στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας ENI, στην οποία ο Μπιλ και η Μελίντα είναι μέτοχοι!

Το ζεύγος των… φιλανθρώπων Γκέιτς υπολογίζεται ότι είχε επενδύσει το 2009, 128 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία του περιβάλλοντος και 2 δις δολάρια στη «φιλανθρωπία». Συγχρόνως δαπάνησαν 428 εκατομμύρια για να αγοράσουν μετοχές στις πετρελαϊκές εταιρείες Shell, Exxon Mobil, Chevron, Total, που δημιούργησαν το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στη συνέχεια δαπάνησαν 12 δις δολάρια σε προγράμματα δημόσιας υγείας και σε φαρμακευτικές βιομηχανίες(GSK, MERCK).

Όμως η αιχμή του δόρατος είναι η «συμμετοχική» εταιρεία GAVI που ίδρυσε η οικογένεια Γκέιτς το 2000, επιχειρώντας να κινητοποιήσει νέες πηγές και να δημιουργήσει ένα δίκτυο από κυβερνήσεις, φαρμακευτικές εταιρείες, ινστιτούτα έρευνας, την Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά. Όταν ιδρύθηκε η GAVI, οι τιμές των φαρμάκων ήταν σε χαμηλά επίπεδα στις φτωχές χώρες και συνεπώς αυτά ήταν προσιτά. Σήμερα, τα φάρμακα έχουν αυξηθεί όσο ποτέ άλλοτε στην Αφρική, το ίδιο όμως και η παιδική θνησιμότητα.

Πίσω από τις δήθεν φιλανθρωπίες των Γκέιτς και του Μπέζος είναι τα έξι εκατομμύρια των νεκρών στο ανατολικό Κονγκό, στην περιοχή Κίβου, όπου βαριά οπλισμένες φασιστικές, παραστρατιωτικές οργανώσεις χρησιμοποιούν μικρά παιδιά για την εξόρυξη κολτανίου, ορυκτού που είναι απαραίτητο για τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετς, τις φωτογραφικές μηχανές και άλλα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών Nokia, Samsung, LG, Bayer κ.ά. Κανείς δεν θα μιλήσει γι’ αυτά τα παιδιά. Διότι το δίκτυο των καπιταλιστών… φιλανθρώπων, η Παγκόσμια Επιτροπή Προσαρμογής, ελέγχει την παγκόσμια ενημέρωση.

Είναι πρόδηλο ότι αυτοί που κερδίζουν «προσαρμοζόμενοι» στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής είναι οι ίδιοι που την προκαλούν, είναι ο Μπιλ Γκέιτς, η σύζυγός του, ο Τζεφ Μπέζος  και όλοι οι άλλοι, που παρουσιάζονται ως οι ευεργέτες της ανθρωπότητας! Στην πραγματικότητα είναι οι χρυσοκάνθαροι του πλανήτη… Οι δημιουργοί της κλιματικής βαρβαρότητας έρχονται τώρα με το φωτοστέφανο του… φιλάνθρωπου και σωτήρα!