Τα νέα μέτρα

[ ARTI news / Ελλάδα / 20.03.20 ]

Τα νέα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων που πλήττονται από την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας ανακοίνωσαν νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Η τρίμηνη αναστολή καταβολής δόσεων δανείων που αφορούσε μόνο νομικά πρόσωπα, επεκτείνεται και για τα φυσικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι είναι ενήμερα. Με άλλα λόγια, εφόσον κάποιος έχει καθυστερήσει την καταβολή έστω και μιας δόσης, δεν μπορεί να κάνει χρήση του εν λόγω ευεργετικού μέτρου.

Σε ό,τι αφορά την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, το οποίο θα είναι ακατάσχετο, σημείωσαν ότι αυτό θα αφορά εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες. Μένει πάντως να διευκρινιστεί ποιους κωδικούς δραστηριότητας θα αφορά. Επιπλέον, θα καταβληθεί και όσους απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα από 1 ως 18 Μαρτίου.  Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες. Περιλαμβάνονται περίπου 440.000 επιχειρήσεις με 1 εκατ. εργαζόμενους και συνολικό τζίρο στα 6,5 δισ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το δώρο Πάσχα, το οποίο όπως είπε ο υπουοργός Οικονομικών «θα καταβληθεί στο ακέραιο, δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να καταβληθεί αργότερα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται το πότε θα γίνει αυτό.   Ο Γ. Βρούτσης ζήτησε όσοι εργοδότες μπορούν να πληρώσουν το Δώρο το Πάσχα.

Επιπλέον, όπως διευκρινίστηκε, δώρο Πάσχα θα πάρουν όσοι εργάζονται στον τομέα της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας

Επίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι θα γίνει αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού χωρίς να υπάρξει ταμειακή επίπτωση στο μαξιλάρι ρευστότητας.

Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι υπήρξε συνεννόηση με τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες και συμφωνήθηκε να υπάρξει με ένα τηλεφώνημα τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή υποχρεώσεων. Οι δανειολήπτες που πλήττονται από τον κορωνοϊό δικαιούνται τρίμηνη αναστολή των υποχρεώσεων τους, ενώ μπορούν να ζητήσουν εξατομικευμένες λύσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους.

 Για να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση θα συνεχίσουν να πληρώνουν τη δόση, δήλωσε ο υπουργός. «Δεν θα υπάρξουν οχλήσεις στους πολίτες», δήλωσε. Αν συνεχιστούν οι καταγγελίες για οχλήσεις η κυβέρνηση θα πάρει δραστικότερα μέτρα.

Ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι δίνεται ως έκτακτο μέτρο για τους εργοδότες που μειώνεται ο τζίρος δίνεται η δυνατότητα αναστολής εργασιακής σύμβασης. Όπως υποστήριξε, οι εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό θα πάρουν τα 800 ευρώ και το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τον ονομαστικό μισθό. Έτσι, οι εν λόγω εταιρείες θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «για όσο διάστημα η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου απαγορεύεται να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης. Αν το κάνει η απόλυση είναι άκυρη ».

Μετά την χρήση του μέτρου ο εργοδότης πρέπει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν υποχρεούται να κρατήσει τους ίδιους εργαζόμενους ή αν υποχρεούται να διατηρήσει τους ίδιους όρους σύμβασης.