Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος απευθύνει πρόσκληση σε πανελλαδική σύσκεψη όλων των Σωματείων των μουσικών την Κυριακή 6 Φλεβάρη στην Αθήνα στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» (Ακαδημίας 3) στη 1 μ.μ. με αντικείμενο «την υπεράσπιση του επαγγέλματός και των εργασιακών δικαιωμάτων».
Αναλυτικά η πρόσκληση:
«Η επίθεση που δέχεται το επάγγελμά μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα συνεχίζει και στην περίοδο ανοίγματος της οικονομίας.
Οι μεγάλες αναδιαρθρώσεις που επέβαλε η κρίση του 2009 κατάργησαν σημαντικά δικαιώματα.
Καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, οι μουσικοί των νυχτερινών κέντρων βγήκαν από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για κατηγορίες καλλιτεχνών, όπως των πνευστών, των λυρικών τραγουδιστών κ.ά. Μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι συντάξεις με το χωρισμό της σύνταξης σε εγγυημένη και ανταποδοτική που επέβαλε ο Ν. Κατρούγκαλου, διευρύνθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας σε Ορχήστρες, καθιερώθηκε ο ανταποδοτικός τρόπος λειτουργίας στα Δημοτικά Ωδεία. Ανέβηκαν τα ποσοστά της φτώχειας, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί το επάγγελμά μας και να μειωθούν τα μεροκάματά μας.
Η πανδημία λειτουργεί σαν καταλύτης για να προχωρήσουν και νέες αναδιαρθρώσεις που ήταν στα συρτάρια των υπουργείων εδώ και χρόνια.
Η ανέχεια στην οποία έχουν φέρει τους εργαζόμενους του κλάδου μας με την απαγόρευση της εργασίας μας, έχει δημιουργήσει ένα υπόβαθρο για νέες περικοπές. Αφού πληρώσαμε την κρίση τους, τώρα θα μας ζητήσουν να πληρώσουμε και την ανάκαμψή τους.
Τη στιγμή που εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να πληρώσουμε ρεύμα και πετρέλαιο για τα σπίτια μας, η κυβέρνηση αρνείται την επιδότησή μας, λόγω οικονομικής στενότητας, ενώ την ίδια ώρα πετούν σε χαμηλές πτήσεις πάνω μας τα νέα "Rafale" που κόστισαν δισ. Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει τα δισ. που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Πράσινης Ανάπτυξης και της ψηφιακής οικονομίας, βρίσκουν πως το "κόστος" εργασίας μας είναι υψηλό και δεν βοηθά στην ανάπτυξη. Γι’ αυτόν το λόγο ο υφυπουργός Πολιτισμού δηλώνει ότι θα φέρει σύντομα τον νέο εργασιακό χάρτη για τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό.
Αντίστοιχα η ΕΕ προωθεί μια νέα Οδηγία που στόχο έχει τη γενίκευση της αυτοαπασχόλησης σε αντίθεση με τη μισθωτή σχέση εργασίας. Όλες αυτές οι αναδιαρθρώσεις έρχονται με ψεύτικα μεγάλα λόγια για την ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες, ενώ πίσω απ’ αυτά θέλουν να φορτώσουν το ασφαλιστικό κόστος αποκλειστικά στις πλάτες μας. Θέλουν ένα νέο τρόπο εργασίας που δεν θα είναι ακριβός για τους εργοδότες, αλλά για τους εργαζόμενους.
Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα Σωματεία μας, το κλίμα διεκδίκησης που ενισχύθηκε στον κλάδο, έδειξαν ότι και στις πιο δύσκολες στιγμές μπορούμε ενωμένοι στη διεκδίκηση των αναγκών μας να καθυστερήσουμε και να ακυρώσουμε την προώθηση αυτών των πολιτικών που εδώ και δεκαετίες μας στερούν τη δυνατότητα να ζήσουμε από την Τέχνη μας.
Έχουμε πολύτιμη πλέον πείρα τι σημαίνει τα Σωματεία να γίνουν στρατηγεία οργάνωσης του αγώνα και όχι επιτελεία αναπαραγωγής τού "τίποτα δεν γίνεται".
Σήμερα κρίσιμο στοιχείο για την κλιμάκωση της διεκδίκησής μας είναι η συζήτηση της πολύτιμης αυτής πείρας που έχουμε συγκεντρώσει από τη δράση μας και η προετοιμασία μας απέναντι στις νέες κυβερνητικές και ευρωενωσιακές αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζονται για το επάγγελμά μας.
Οργανώνουμε τη διεκδίκησή μας απέναντι στη μεγάλη εργοδοσία, διεκδικώντας ΣΣΕ για κάθε χώρο εργασίας μουσικού».