Στην ΕΕ επιτρέπουν την Γλυφοσάτη, στις ΗΠΑ τη θεωρούν επιβλαβή

[ ARTI news / Κόσμος / 22.11.23 ]

Την ώρα που η Κομισιόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη χρήση της γλυφοσάτης (βασικό συστατικού του ζιζανιοκτόνου Roundup) για τα επόμενα 10 χρόνια, δικαστική απόφαση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής καλεί την Bayer να πληρώσει 1,56 δισεκατομμύρια δολάρια σε 4 ενάγοντες, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καθώς το ζιζανιοκτόνο τους προκάλεσε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Να σημειώσουμε ότι η Κομισιόν θα ανανεώσει για δέκα χρόνια την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά το γεγονός ότι στην ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών δεν προέκυψε πλειοψηφία που θα όριζε την τύχη του επίμαχου ζιζανιοκτόνου. Απλά «Η Κομισιόν, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα προχωρήσει τώρα στην ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για μία περίοδο δέκα ετών, με την επιφύλαξη ορισμένων νέων όρων και περιορισμών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το επιχείρημα ότι, σύμφωνα με έκθεση ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, το επίπεδο του κινδύνου από την χρήση της γλυφοσάτης δεν δικαιολογεί την απαγόρευσή της.

Και όμως η γλυφοσάτη, δραστική ουσία πολλών ζιζανιοκτόνων - ανάμεσά τους το Roundup της Monsanto (Bayer), το 2015 χαρακτηρίσθηκε «πιθανώς καρκινογόνο» από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Θυμίζουμε ότι μια διεθνής κοινοπραξία ερευνητών με επικεφαλής το Ινστιτούτο Ramazzini (Ιταλία) δημοσίευσε στο περιοδικό Environmental Health, τα αποτελέσματα μιας πιλοτικής μελέτης που αξιολογεί τις επιδράσεις της γλυφοσάτης σε ποντίκια. Οι ερευνητές επισημαίνουν τις διαταραχές στην ανάπτυξη και την ορμονική ισορροπία των εκτεθειμένων τρωκτικών από το εμβρυϊκό στάδιο έως την ενηλικίωση σε χαμηλή δόση της ουσίας.

Η έκθεση στο προϊόν, γράφουν οι ερευνητές, “συνδέεται με αυξημένη ανοσολογική απόσταση [δείκτη αρρενοποίησης] σε αρσενικά και θηλυκά”, και αύξηση της τεστοστερόνης στα θηλυκά. Μία αύξηση της συγκέντρωσης της θυρεοειδικής ορμόνης (TSH) έχει επίσης παρατηρηθεί σε αρσενικά. Αυτά τα αποτελέσματα είναι επιπλέον εκείνων που δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 και προκύπτουν από το ίδιο πείραμα, υποδεικνύοντας μια τροποποίηση της εντερικής χλωρίδας σε εκτεθειμένα ζώα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, συνολικά, οι επιδράσεις του Roundup Bioflow είναι πιο έντονες από εκείνες που προκαλούνται από το καθαρό glyphosate!