Ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε κατά 104% τους δασμούς για τα κινεζικά προϊόντα. Ο Σι (Κίνα) απάντησε με 84%. Ο εμπορικός πόλεμος είναι αμείλικτος και σ’ αυτό το μπρα-ντε-φερ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου το θέμα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ποιος θα αντέξει περισσότερο.
"Αυτό που βλέπουμε είναι ένα παιχνίδι για το ποιος μπορεί να αντέξει περισσότερο «πόνο». Έχουμε σταματήσει να μιλάμε για οποιαδήποτε αίσθηση κέρδους", δήλωσε στο πρόγραμμα Newshour του BBC η Mary Lovely, εμπορική εμπειρογνώμονας ΗΠΑ-Κίνας στο Ινστιτούτο Peterson στην Ουάσιγκτον DC.
Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της, η Κίνα μπορεί «πολύ καλά να υπομείνει τον πόνο για να αποφύγει τη συνθηκολόγηση στην αμερικανική επιθετικότητα», πρόσθεσε.
Αλλά δεν είναι μόνο η Κίνα που θα αισθανθεί τον αντίκτυπο της πολιτικής Τραμπ. Σύμφωνα με το γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 438 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα το 2024, με τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα να εκτιμώνται σε 143 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας εμπορικό έλλειμμα 295 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και δεν είναι σαφές πώς οι ΗΠΑ θα βρουν εναλλακτική προμήθεια για τα κινεζικά προϊόντα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Εκτός από τους φόρους στα φυσικά αγαθά, «οι δύο χώρες συνδέονται οικονομικά και με πολλούς άλλους τρόπους - υπάρχει τεράστιος όγκος επενδύσεων και από τις δύο πλευρές, πολλές ροές ψηφιακού εμπορίου και δεδομένων», λέει η Deborah Elms, Επικεφαλής Εμπορικής Πολιτικής στο Ίδρυμα Hinrich στη Σιγκαπούρη.
Πού θα πάνε οι κινεζικές εξαγωγές που έχουν κλείσει από την αγορά των ΗΠΑ;
Θα καταλήξουν σε άλλες αγορές, όπως αυτές της Νοτιοανατολικής Ασίας, λένε οι ειδικοί.
Σε αντίθεση με τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, που αφορούσε τις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, «δεν είναι σαφές τι είναι το κίνητρο αυτών των δασμών και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πού μπορεί να πάνε τα πράγματα τώρα», λέει ο Roland Rajah, επικεφαλής οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Lowy.
Η Κίνα έχει μια «ευρεία εργαλειοθήκη» για αντίποινα, προσθέτει, όπως η περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματός της ή η πίεση των αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν εργοστάσια στην Κίνα.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ενδέχεται να προχωρήσουν σε ιδιωτικές συνομιλίες. Ο Τραμπ δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Σι από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, αν και το Πεκίνο έχει επανειλημμένα σηματοδοτήσει την προθυμία του να συνομιλήσει.
Άλλοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι.
Η Elms είναι δύσπιστη ως προς την πεποίθηση του Τραμπ ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι τόσο ισχυρή που η Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα θα λυγίσει τελικά. "Πώς θα τελειώσει αυτό; Κανείς δεν ξέρει", λέει. "Ανησυχώ πραγματικά για την ταχύτητα και την κλιμάκωση. Το μέλλον είναι πολύ πιο δύσκολο και οι κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλοι".
Πληροφορίες από το www.bbc.com/news/articles/ckg51yw700lo