Σωματεία νοσηλευτών από 28 χώρες υπέβαλαν επίσημη καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με την άρνηση της ΕΕ, της Βρετανίας και άλλων κρατών να επιβάλλουν πολιτικές που θα οδηγήσουν στο «σπάσιμο» των πατεντών.
Η επιστολή, η οποία εστάλη τη Δευτέρα εκ μέρους των συνδικάτων που εκπροσωπούν περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αναφέρει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό έχει δει από πρώτο χέρι τον «απίστευτο αριθμό θανάτων και την τεράστια ταλαιπωρία που προκαλείται από την πολιτική αδράνεια».
Η άρνηση ορισμένων κρατών να άρουν προσωρινά την ισχύ των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων έχει συμβάλει σε ένα «απαρτχάιντ των εμβολίων», στο πλαίσιο του οποίου τα πλουσιότερα κράτη έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δόσεις, ενώ τα φτωχότερα κράτη έχουν λάβει συνολικά περίπου 300 εκατομμύρια, αναφέρουν τα σωματεία.
Η επιστολή με αποδέκτη την Τλαλένγκ Μοφόκενγκ, μια νοτιοαφρικανή γιατρό και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την σωματική και την ψυχική υγεία, ασκεί κριτική στην κατανομή των εμβολίων που δεν είναι μόνο «κατάπτυστα άδικη», αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο ανάδυσης νέων στελεχών κορονοϊού, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας του ιού στα φτωχά κράτη.
Η Μοφοκένγκ δήλωσε ότι «συμμερίζεται» το αίτημα για άρση των πατέντων. Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο ρόλος που έχουν διαδραματίσει οι επαγγελματίες υγείας στη διάρκεια της πανδημίας τους «παρέχει την ηθική εξουσία» να μιλήσουν για το ζήτημα.
Διαδηλώσεις διοργανώνονται το απόγευμα της Τρίτης στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας, αλλά και στη Γενεύη, με αίτημα την άρση της πατέντας για τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά της Covid-19 από συνδικάτα στον τομέα της Υγείας και οργανώσεις.
Διαδηλώνουμε «για τις ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εάν είχαμε άρει τις πατέντες», όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Φρανσουά Νεϊ, της οργάνωσης «Ασθενείς για την επίταξη των εμβολίων».
Η διατήρηση των πατεντών, λένε οι διοργανωτές, οδηγεί «σε οργανωμένη έλλειψη» εμβολίων, δηλαδή σε «αύξηση των τιμών» και σε «απαρτχάιντ της θεραπείας», καθώς «το 75% των παρασκευασμάτων διοχετεύονται σε 10 χώρες» μόνο και λιγότερο από το 5% στην Αφρική.
*Πληροφορίες ΕφΣυν