Έχετε σκεφθεί ότι το τηλέφωνό σας μπορεί να μετατραπεί σε συσκευή παρακολούθησης, ότι κάποιος που μπορεί να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά να βλέπει τα μηνύματα, να βλέπει τις φωτογραφίες, να σας ακούει σε πραγματικό χρόνο; Και όμως μπορεί. Αυτό κάνει το λογισμικό Pegasus, spyware που παράγεται από τον Όμιλο NSO, έναν ισραηλινό προμηθευτή όπλων μαζικής παρακολούθησης.
Το «Project Pegasus», η δημοσιογραφική έρευνα (κοινοπραξία δημοσιογράφων, η συλλογικότητα Forbidden Stories και το Security Lab της ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία) που εξέτασε 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς που ενδέχεται να παρακολουθούνται έφερε συγκλονιστικά αποτελέσματα. Οι αποκαλύψεις είναι φοβερές.
Από το 2014 έως το 2017, περίπου 15.000 άτομα ήταν υπό παρακολούθηση στο Μεξικό από τον Πήγασο(Pegasus). Η μαζική παρακολούθηση κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές, εισαγγελείς, διπλωμάτες, δικαστές, ιερείς ... συνολικά 15.000 άνθρωποι ήταν οι στόχοι του Πήγασου στο Μεξικό, καταρρίπτοντας το επιχείρημα της ισραηλινής εταιρείας NSO σύμφωνα με το οποίο το λογισμικό της, που χακάρει και παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα, χρησιμοποιείται μόνο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ή της τρομοκρατίας. Όταν ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, πριν εκλεγεί πρόεδρος του Μεξικού, ο Andres Manuel Lopez Obrador ("AMLO") υποψιάστηκε ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση. Τουλάχιστον πενήντα άτομα που βρίσκονταν κοντά στον AMLO - συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, τριών από τους αδελφούς του, των τριών μεγαλύτερων γιων του, δύο οδηγών, μελών του `κόμματός του, ακόμη και του καρδιολόγου του ήταν υπό παρακολούθηση μέσω του spyware Pegasus, της ισραηλινής εταιρείας NSO Group.
Στον Λίβανο είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από το 2018 έως το 2019, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, πολλά στελέχη της Χεζμπολάχ, και όλη σχεδόν η πολιτική τάξη του Λιβάνου. Οι παρακολουθήσεις έγιναν από τον Πήγασο για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων.
Στο Μαρόκο, η δημοσιογραφική έρευνα αποδεικνύει με στοιχεία ότι η παρακολούθηση των τηλεφώνων συνέπεσε με την «καταστολή της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στο Μαρόκο» και ειδικότερα εναντίον του ερευνητή δημοσιογράφου Omar Radi. Επίσης, οι μαροκινές υπηρεσίες ασφαλείας χρησιμοποίησαν το λογισμικό κατασκοπείας της ισραηλινής εταιρείας για να παρακολουθούν περίπου τριάντα γάλλους δημοσιογράφους και τουλάχιστον έναν επικεφαλής γαλλικού μέσου ενημέρωσης, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή σε διάφορα ΜΜΕ, ανάμεσά τους στις εφημερίδες Le Monde, The Guardian και The Washington Post.
Στη Γαλλία, ο γαλλικός ιστότοπος Mediapart και η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard enchaîné ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα υποβάλουν αγωγές στο Παρίσι, μετά από αναφορές ότι τα τηλέφωνα ορισμένων δημοσιογράφων τους κατασκοπεύτηκαν από μια μαροκινή υπηρεσία μέσω του ισραηλινού λογισμικού Pegasus.
Και η Ουγγαρία του Όρμπαν κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το λογισμικό Πήγασος(όλες οι κυβερνήσεις βέβαια το αρνούνται).
Ο Edward Snowden, ο άνθρωπος που αποκάλυψε την ύπαρξη αμερικανικών και βρετανικών συστημάτων μαζικής παρακολούθησης, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Le Monde πως "Ο μόνος τρόπος να πολεμήσουμε (την παρανομία) είναι να αλλάξουμε τους νόμους που επιτρέπουν σε αυτές τις εταιρείες να λειτουργούν και να εμπορεύονται".
“Χωρίς ένα κανονιστικό πλαίσιο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν αυτά τα εργαλεία για να εκφοβίσουν όσους αμφισβητούν και να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική ", λέει η Michelle Bachelet.