Ραμφίσματα
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 26.02.22 ]«Ο τρόπος με τον οποίο ζει ο Πούτιν στο παρελθόν, είναι κάνοντας λίφτινγκ στο πρόσωπό του. Όταν έχεις την ανάγκη να νεάζεις έχεις και την ανάγκη να δέρνεις», είπε ο Στέλιος Ράμφος, εξηγώντας έτσι τον πόλεμο στην Ουκρανία! Αν είναι έτσι, τα ινστιτούτα αισθητικής είναι φυτώρια νταήδων. Αν είναι έτσι, ο Τζεφ Μπέζος* της Amazon, που έχει επενδύσει στη νεοφυή εταιρεία Altos Labs η οποία διεξάγει έρευνες «επαναπρογραμματισμού» του ανθρώπινου οργανισμού, με στόχο «την επαναφορά των ανθρώπων σε καθεστώς νεότητας», είναι ομοϊδεάτης του Βλ. Πούτιν και παραγωγός «νταήδων»! Το ίδιο και ο Λάρι Έλισον της Oracle, που έχει «δωρίσει» 370 εκ. δολάρια σε έρευνες για την καταπολέμηση της γήρανσης. Το ίδιο και ο Πίτερ Θίελ, συνιδρυτής της PayPal και της περίφημης Palantir!
Αλλά ποιος είναι ο Ράμφος; Είναι ο ίδιος που το 2012, έλεγε ότι οι Έλληνες δεν σκεφτόμαστε με όρους νεωτερικότητας, ότι υπολειπόμαστε των αναπτυγμένων βόρειο-ευρωπαίων γιατί δεν είμαστε στρατιωτικά πειθαρχημένοι, ότι περιμένουμε το χρόνο και δεν τον διαχειριζόμαστε όπως οι άνθρωποι του βορρά, ότι δεν έχουμε μία εμπνέουσα αξία, ένα νόημα, μία νέα μεγάλη ιδέα, η οποία να μας ενώνει και να μας δονεί (εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου). Το πρόβλημα, συνεπώς, του άνεργου δεν είναι ότι δεν έχει να πάει γάλα στο παιδί του, αλλά ότι δεν έχει να του πάει «νόημα»!
Υπενθυμίζουμε πως στην εποχή του «εκσυγχρονισμού» του Κ. Σημίτη ο ίδιος φιλόσοφος αιτιολογούσε την καθυστέρηση της ελληνικής κοινωνίας ως αποτέλεσμα της «βυζαντινής μας εκκρεμότητας»! Και τότε το πρότυπο που έπρεπε να υιοθετήσουμε, ήταν αυτό του προτεσταντικού «νεωτερικού» ευρωπαϊκού βορρά. Ένα μοντέλο που ήδη καταρρέει, κάποιοι όπως ο Στέλιος Ράμφος, μας το προτείνουν ως το… μέλλον.
*«Η Καθημερινή»(23/9/2021): «Οι κροίσοι της Silicon Valley επενδύουν στο όνειρο της αθανασίας».