Πρώτη μέρα στο σχολείο με κενά και ρωγμές

[ ARTI news / Ελλάδα / 11.09.19 ]

Στο σχολείο επιστρέφουν σήμερα, Τετάρτη, οι μαθητές και οι μαθήτριες.

Από το 2016, το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς πραγματοποιείται κανονικά, με έγκαιρη παράδοση των σχολικών βιβλίων και τους καθηγητές στη θέση τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί θετικό κεκτημένο. Από την άλλη, όμως, ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών καταδεικνύει τις μεγάλες ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο μόνιμων διορισμών. Οι μνημονιακοί περιορισμοί στις προσλήψεις και η αποχώρηση περισσότερων από 36.000 μόνιμων εκπαιδευτικών την περίοδο 2010-2019, δοκιμάζουν διαρκώς τις αντοχές του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, εντείνουν την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών και εμποδίζουν την ολοκλήρωση του παιδαγωγικού έργου του δημόσιου σχολείου.

Κινητοποιήσεις για τα κενά

Στο μεταξύ, έξω από το υπουργείο Παιδείας βρέθηκαν, όπως είχαν προαναγγείλει, καθηγητές και φοιτητές το μεσημέρι της Τρίτης διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης και ζητώντας κάλυψη των κενών στα σχολεία οι μεν και καλύτερες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες οι δε.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, η πρόσληψη 20.000 αναπληρωτών σε πρώτη φάση, αποδεικνύει ότι είναι μεγάλη η ανάγκη για άμεσο διορισμό προσωπικού στην εκπαίδευση.

Ολιγοήμερη καθυστέρηση λόγω... σεισμού

Τέλος, η πρεμιέρα του σχολικού έτους δεν θα βρει όλα τα σχολεία ανοιχτά, καθώς κάποια στην Αττική υπέστησαν ζημιές απ’ τον σεισμό του Ιουλίου και έτσι οι μαθητές αυτών είτε θα αρχίσουν με ολιγοήμερη καθυστέρηση τα μαθήματά τους είτε θα πάνε σε άλλα σχολεία.