Το πραξικόπημα στο Νίγηρα, τη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, που συμμετέχει στη ζώνη του Σαχέλ, θεωρείται ότι είναι η συνέχεια του ξεσηκωμού εναντίον των Γάλλων (πρώην αποικιοκρατών και νυν μετααποικιοκρατών) και τον θάνατο διαδηλωτών από τα πυρά των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων. Θυμίζουμε ότι η Γαλλο-ελληνική στρατιωτική συμφωνία προέβλεπε τη μετάβαση Ελλήνων στρατιωτών στις χώρες του Σαχέλ (αποτελείται από τον Νίγηρα, το Τσαντ, τη Μαυριτανία, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι). Οι χώρες αυτές προχώρησαν το 2014 στη σύσταση της ομάδας G5-Sahel, ενός πολιτικοστρατιωτικού οργανισμού υπό την αιγίδα της Γαλλίας και την άτυπη υποστήριξη των ΗΠΑ, ο οποίος έχει ως επίσημο στόχο να περιορίσει τη διάδοση του ριζοσπαστικού σουνιτικού ισλάμ και να συντονίσει τις δυνάμεις στη μάχη κατά του ισλαμικού τζιχάντ. Αυτά στην επιφάνεια, γιατί κάτω από αυτή βρίσκεται ο ορυκτός πλούτος: το πετρέλαιο, το κολτάνιο, ο χρυσός και τα άλλα ορυκτά, όπως το ουράνιο, και φυσικά τα οικονομικά συμφέροντα των υπερδυνάμεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ (έχουν βάση drone στο βόρειο τμήμα της χώρας) δεν μιλούν ανοιχτά για «πραξικόπημα» σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες της Αφρικής, όπως η Νιγηρία.
Από την άλλη πλευρά, οι δύο άλλες χώρες του Σαχέλ, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, που κυβερνώνται από τον στρατό μετά τα πραξικοπήματα του 2020 και του 2022, υποστηρίζουν τη χούντα και έχουν ανακοινώσει ότι οποιαδήποτε ένοπλη επέμβαση θα θεωρηθεί «κήρυξη πολέμου».
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Bola Tinubu, δεν αποκλείει τη χρήση βίας. Ηδη η Νιγηρία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον Νίγηρα, ο οποίος εξαρτάται κατά 70% από την εισαγωγή ενέργειας από αυτή.
Το ενδεχόμενο χρήσης προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων. «Έχουμε ουράνιο (σ.σ, το χρειάζεται η Γαλλία), έχουμε διαμάντια, έχουμε χρυσό, έχουμε πετρέλαιο και ζούμε σαν σκλάβοι; Δεν θα το δεχτούμε. Η γαλλική βάση στον Νίγηρα πρέπει να φύγει» λένε διαδηλωτές.