Που οδηγεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ;

[ ARTI news / Κόσμος / 14.04.24 ]

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 200 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ ως απάντηση στην επίθεση κατά του προξενείου του στη Δαμασκό. Την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι του Ιράν, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ με ρουκέτες και drones.

Η ιρανική επίθεση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά απευθείας εναντίον του ισραηλινού εδάφους, δημιουργεί φόβους για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου.

Μια σειρά από εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ νωρίς το πρωί της Κυριακής. Ο ουρανός ήταν γεμάτος κόκκινα και κίτρινα φώτα. Τον γύρο των κοινωνικών δικτύων έχουν κάνει εντυπωσιακές εικόνες βλημάτων που χτυπούν στον Dome of the Rock, σε έναν από τους πιο ιερούς τόπους του Ισλάμ, στην καρδιά της παλιάς πόλης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βοήθησαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν στο έδαφος του εβραϊκού κράτους. Μόνο μία στρατιωτική βάση υπέστη «μικρές ζημιές », ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τη νύχτα από το Σάββατο προς την Κυριακή.

Η επίθεση σηματοδοτεί μια μετάβαση, από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σε μια περιφερειακή σύγκρουση, ισχυρίζονται κάποιοι. Άλλοι θεωρούν ότι η επίθεση του Ιράν έχει σχεδιαστεί στρατηγικά για να αποφευχθεί μια πραγματική περιφερειακή κλιμάκωση.

«Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν βγαίνει επίσημα από τη σκιά χωρίς να γνωρίζουμε προς το παρόν με ποια ένταση θα διεξαχθεί ανοιχτά […]. Όλα θα εξαρτηθούν τώρα από την ένταση και την έκταση της ισραηλινής απάντησης», γράφει η L’Orient – ​​Le Jour.

Το L'Orient - Le Jour προβλέπει ότι το Ισραήλ «θα επιδιώξει να ανταποδώσει με δυσανάλογο τρόπο, προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν και τους άλλους εχθρούς του από το να πραγματοποιήσουν ξανά αυτού του είδους την επίθεση στο έδαφός του. […] Σε ποιο βαθμό θα μπορέσει η Ουάσιγκτον να ελέγξει τον Ισραηλινό σύμμαχό της, ο οποίος μπορεί να μπει στον πειρασμό να στοιχηματίσει στον περιφερειακό πόλεμο; Αυτή είναι η κύρια πρόκληση των επόμενων ωρών και ημερών».

https://www.courrierinternational.com/article/conflit-la-guerre-israelo-iranienne-sort-de-l-ombre-teheran-lance-une-attaque-sans-precedent-de-drones-et-de-missiles-contre-israel