Καταγγελία και μηνυτήρια αναφορά για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator έκανε στον Άρειο Πάγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ν. Ανδρουλάκης.
Ανάλογη καταγγελία είχε κάνει πριν λίγο καιρό και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που κατήγγειλε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό του με την ίδια εφαρμογή, την Predator.
Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που προμηθεύτηκε το λογισμικό Predator, ανέφερε επίσημα η Google σε ανάρτησή της.
«Εκτιμούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτά τα exploits [σ.σ. η εφαρμογή Predator] κατασκευάστηκαν από μία και μόνη εμπορική εταιρεία παρακολούθησης, την Cytrox, και πωλήθηκαν σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς (...). Σύμφωνα με τα ευρήματα του CitizenLab, εκτιμούμε ότι οι κυβερνητικοί φορείς που αγοράζουν αυτά τα exploits βρίσκονται (τουλάχιστον) στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία», αναφέρει η Google.
Σχολιάζοντας την ανάρτηση της Google, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης σημείωσε ότι «Πλέον και η Google αναφέρει επίσημα ότι το λογισμικό παρακολούθησης Predator έχει πουληθεί σε κρατικούς φορείς στην Ελλάδα και μάλιστα ως λογισμικό επιμόλυνσης και κινητών Android. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν έχει προμηθευτεί το Predator».
Το περιστατικό, όπως αναφέρουν από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. έγινε αντιληπτό στα τέλη Ιουνίου, όταν ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε χρήση της σχετικής υπηρεσίας ώστε να γίνει έλεγχος στη συσκευή του. Εκεί φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου, που συνδέεται με το περιβόητο λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι (18 Ιουλίου 2021) δημοσιεύτηκε λίστα ακτιβιστών, δημοσιογράφων και πολιτικών σε όλο τον κόσμο που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση με τη χρήση ενός λογισμικού που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO Group.
«Οι δημοσιογράφοι που εμφανίζονται σε αυτά τα αρχεία έχουν υποστεί νομικές απειλές, άλλοι συνελήφθησαν και δυσφημίστηκαν, και ορισμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω διώξεων - αργότερα ανακάλυψαν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Σε κάποιες περιπτώσεις, δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν αφού επιλέχθηκαν ως στόχοι», σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα Ha'Aretz.
Δημοσιογράφοι που ερεύνησαν το Project Pegasus συνάντησαν μερικούς από τους κατόχους των αριθμών τηλεφώνων που βρίσκονται στη λίστα και κατάφεραν να ανακτήσουν 67 τηλέφωνα, τα οποία δοκιμάστηκαν τεχνικά σε εργαστήριο της Διεθνούς Αμνηστίας, και επιβεβαιώθηκε ότι 37 είχαν “μολυνθεί” με λογισμικό υποκλοπής της NSO Group.
“Χωρίς ένα κανονιστικό πλαίσιο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν αυτά τα εργαλεία για να εκφοβίσουν όσους αμφισβητούν και να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική ", επισημαίνει η Michelle Bachelet.