Η 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην οποία συμμετείχαν πάνω 200 χώρες ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή, με την έγκριση μιας συμφωνίας που προβλέπει τριπλασιασμό του ποσού της βοήθειας από τις πλούσιες προς τις φτωχές χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μια δέσμευση που θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής.
Οι πλούσιες χώρες έχουν δεσμευτεί να πληρώνουν 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035, σε σύγκριση με 100 δισεκατομμύρια σήμερα, για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν καθαρότερες μορφές ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ανεξάρτητοι ειδικοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών είναι τουλάχιστον της τάξης των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η συμφωνία δεν αρνείται αυτό το ποσό, αλλά προβλέπει ότι θα καλυφθεί από ιδιωτικές εταιρείες και διεθνείς δανειστές όπως η Παγκόσμια Τράπεζα!
Για τις αναπτυσσόμενες χώρες ο λογαριασμός δεν υπάρχει. Ο εκπρόσωπος της Ινδίας στο COP29, Chandni Raina, δεν διστάζει να το πει αυτό, θεωρώντας το προτεινόμενο ποσό «ασήμαντο» και ότι «Αυτή η συμφωνία είναι κάτι περισσότερο από μια οπτική ψευδαίσθηση και κατά την άποψή μας δεν θα αντιμετωπίσει την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».
Κι όλα αυτά όταν σε λίγες εβδομάδες, επιστρέφει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού. Ενώ ο ομοϊδεάτης του πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι διέταξε τους διαπραγματευτές της χώρας του να επιστρέψουν στην πατρίδα τους κατά την πρώτη εβδομάδα της συνόδου κορυφής. Επίσης «στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόοδος της ακροδεξιάς αποδυναμώνει τις κλιματικές πολιτικές», υπογραμμίζει η εφημερίδα Ελ Παΐς.
Κι αυτό όταν «Οι παγκόσμιες εκπομπές έχουν φτάσει σε νέο ρεκόρ το 2023» ενώ ο καταστροφές λόγω επιδείνωσης των ακραίων καιρικών συνθηκών, πλημμύρες και καύσωνας, γίνονται όλο και πιο ολέθριες.