Ποιοι ρυπαίνουν τον Κηφισό;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 26.08.22 ]

 Τα ποτάμια σε όλο τον κόσμο αναδεικνύονται σε τοπόσημα και κέντρα ζωής και ψυχαγωγίας των κατοίκων τω πόλεων και των επισκεπτών τους. Στην Ελλάδα φροντίζουμε να τα εξαφανίζουμε, εγκιβωτίζοντάς τα. Ο Ιλισός, ο Κηφισός αι άλλα ποτάμια έχουν καλυφθεί με τσιμέντο και πλέον γίνονται αντιληπτά όχι δια της οράσεως αλλά μέσω της όσφρησης, από την αφόρητη δυσοσμία, καθώς εκεί φροντίζουμε να απορρίπτουμε τα λύματά μας, οικιακά και βιομηχανικά.

Για να είμαστε ακριβείς, η συστηματική ρύπανση του Κηφισού προκαλείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται ψηλά στην κοίτη του. Αυτές «Όταν βρέχει ανοίγουν τις δεξαμενές τους, που έχουν μέσα από μαρμαρόσκονη μέχρι χημικά, και τις αδειάζουν στο ποτάμι. Ανάλογα με το τι ρίχνουν παίρνει διαφορετικό χρώμα ο Κηφισός. Στα χαμηλότερα τμήματα, τόσο στον Κηφισό όσο και σε άλλα κλειστά ποτάμια, υπάρχουν πολλές παράνομες συνδέσεις, μικροί σωλήνες από τους οποίους αδειάζουν από αποχετεύσεις μέχρι πετρελαιοειδή ή άλλα απόβλητα», αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή»*.

Έλεγχος δεν υπάρχει, ούτε υπάρχουν σταθμοί που να μεταδίδουν δεδομένα σε «πραγματικό χρόνο», ώστε να εντοπίζεται εγκαίρως ένα περιστατικό ρύπανσης. Έτσι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και η μόλυνση απίστευτη.

Ποιος άραγε θα ελέγξει τις επιχειρήσεις που παρανομούν; Ποιος φορέας είναι αρμόδιος για το θέμα; Η Περιφέρεια Αττικής. Μόνο που ο κ. Πατούλης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι φανατικοί θιασώτες της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Σκέφτονται δε, τώρα, να ιδιωτικοποιήσουν το νερό και κατ’ επέκταση την αποχέτευση. Ποια θα είναι η συνέπεια; Όχι μόνο τα ακριβά τιμολόγια (όπως συνέβη με το ηλεκτρικό ρεύμα μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ) αλλά και η ρύπανση.

Ήδη, όπως διαβάζω, η Μάγχη και η Β. Θάλασσα έχουν γίνει βόθρος από τα λύματα που απορρίπτουν εκεί ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης! Αυτό συμβαίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες προβαίνουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Η προστασία του περιβάλλοντος κοστίζει και μειώνει τα κέρδη, γι’ αυτό παραβλέπεται ως κοστοβόρα κι ας έχει ως συνέπεια την καταστροφή και το θάνατο…

*https://www.kathimerini.gr/society/562011850/ta-dysosma-mystika-toy-kifisoy/

**Η φωτογραφία από ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ