Περού: Ο αριστερός υποψήφιος προηγείται

[ ARTI news / Κόσμος / 08.06.21 ]

Ο αριστερός υποψήφιος Πέδρο Καστίγιο, προηγείται, με οριακή αλλά αυξανόμενη διαφορά, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Περού, ανατρέποντας το μικρό προβάδισμα που είχε η υποψήφια της δεξιάς, Κέικο Φουχιμόρι.

Με σχεδόν το 95% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο Καστίγιο συγκεντρώνει το 50,28% των ψήφων, ενώ η Φουχιμόρι το 49,72%, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί μέχρι τώρα στον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής, της ONPE. Η αναμέτρηση είναι τόσο αμφίρροπη που "δεν θα ξέρουμε" το αποτέλεσμα προτού καταμετρηθεί και "η τελευταία ψήφος", εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η πολιτολόγος Τζέσικα Σμιθ. Τα πράγματα "είναι ακόμη πολύ συγκεχυμένα, η διαφορά είναι πολύ μικρή", εξήγησε.

Στην χώρα της Λατινικής Αμερικής που κατατάσσεται τρίτη βάσει της επιφάνειάς της (1,28 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα), οι 25 εκατ. ψηφοφόροι που κλήθηκαν στις κάλπες ψήφισαν τόσο στα χωριά στη ζούγκλα του Αμαζονίου, όσο και στα υψίπεδα των Άνδεων και τις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο Πέδρο Καστίγιο, εκπαιδευτικός που είχε δουλέψει σε χωριό στο βόρειο τμήμα της χώρας και επιμένει να τονίζει την ταπεινή καταγωγή του από την επαρχία, μπορεί να λογαριάζει στην υποστήριξη των ψηφοφόρων των αγροτικών περιοχών.

"Οι δικές μας ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα", είπε ο δάσκαλος και συνδικαλιστής στο προπύργιό του, στην περιφέρεια Καχαμάρκα (βόρεια), περίπου 1.000 χιλιόμετρα βόρεια από τη Λίμα, όπου εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν μπροστά στο τοπικό γραφείο της προεκλογικής του εκστρατείας, στην πόλη Τακαμπάμπα.

Στη Λίμα, η Φουχιμόρι κάλεσε τους υποστηρικτές της να επιδείξουν "σύνεση" στη διάρκεια της καταμέτρησης.