Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στελέχωση και ομαλή λειτουργία των Τμημάτων Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Παρίσι ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.
Αναλυτικά:
«Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ακόμα τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας στο Παρίσι είναι χωρίς το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους για το απαράδεκτο της κατάστασης: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο επτά εκπαιδευτικοί για όλα τα σχολεία του Παρισιού και των περιχώρων, για όλες τις βαθμίδες και για περίπου 500 μαθητές. Ως αποτέλεσμα γίνεται συνδιδασκαλία, χάνονται εκπαιδευτικές ώρες, μειώνεται η διδακτέα ύλη, ενώ οι καθηγητές καλούνται να καλύπτουν ταυτόχρονα τη διδασκαλία μαθητών διαφορετικής ηλικίας και διαφορετικών επιπέδων και δημιουργούνται προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε αναβρασμό, αφού βλέπουν καθημερινά ότι το παρεχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να εμβαθύνουν στον πολιτισμό, ώστε να διατηρήσουν ουσιαστικό δεσμό με τη χώρα που προέρχονται οι γονείς τους, αλλά και να βοηθηθούν έτσι για την πιο ολοκληρωμένη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας όπου διαμένουν. Αλλά ούτε οι ανάγκες των εργαζόμενων εκπαιδευτικών μπορούν να καλυφθούν, αφού, χωρίς δική τους ευθύνη, καθίσταται αδύνατο αφενός να προσφέρουν απρόσκοπτα το σημαντικό τους έργο, αφετέρου να ζήσουν με αξιοπρέπεια στην πόλη όπου υπηρετούν.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη, αφού και πέρυσι τα σχολεία λειτουργούσαν με μόνο έντεκα καθηγητές, ενώ οι ανάγκες για στελέχωση των θέσεων ήταν μεγαλύτερες. Τη φετινή χρονιά η κατάσταση έχει οξυνθεί με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να σκέφτονται να σταματήσουν να στέλνουν τα παιδιά τους στα ΤΕΓ ή να οδηγούνται στη λύση του ιδιαίτερου με ιδιώτη εκπαιδευτικό, επιβαρύνοντας κι άλλο το ήδη επιβαρυμένο εισόδημα τους εξαιτίας και του τεράστιου κύματος ακρίβειας και ανατιμήσεων που πλήττει και τη Γαλλία.
Διαχρονική είναι η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, που διαρκώς υποχρηματοδοτούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και απαξιώνουν την ουσία της. Οι επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις και το όψιμο, προεκλογικό ενδιαφέρον, από όλους όσοι έχουν ευθύνη -νυν και πρώην κυβερνώντες- δεν μπορούν να κρύψουν την ευθύνη τους για τη διαρκή υποβάθμιση των Τμημάτων Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης (ΤΕΓ), με την απουσία μέριμνας για την επαρκή κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αίθουσες, εκπαιδευτικό υλικό) κ.ο.κ.
Είναι πρόκληση απέναντι στους γονείς και τους μαθητές το Υπουργείο, το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης να επιρρίπτουν ευθύνες διαρκώς ο ένας στον άλλο, χωρίς από καμία πλευρά να δίνονται ουσιαστικές απαντήσεις για το αν και πότε θα προσληφθούν νέοι εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τις ανάγκες στα ΤΕΓ του Παρισιού και των περιχώρων, οι οποίες ήταν από πέρυσι γνωστές.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε:
- Να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ΤΕΓ Παρισίου και περιχώρων δίχως το απαράδεκτο καθεστώς της συνδιδασκαλίας και της κάλυψης κενών με εκπαιδευτικούς άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης.
- Να αυξηθούν οι απολαβές των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα ΤΕΓ, ώστε να μπορούν να διαβιώσουν στην πόλη που καλούνται να υπηρετήσουν και να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο κύμα ακρίβειας που σαρώνει ολόκληρη τη Γαλλία.
- Να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες υποδομές (σχολικές αίθουσες κ.λπ.) για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονέων».