Η Κάουθαρ μια 25χρονη γυναίκα από τη Συρία, λικνίζει το βρέφος της σε στρατόπεδο μεταναστών στην Κύπρο, όπου την οδήγησαν οι αρχές, χωρίζοντάς την από τον σύζυγό της και τα δύο μικρά παιδιά της (1 και 3 χρόνων)*.
Με δεκάδες άλλους Σύρους μετανάστες, η Κάουθαρ Ρασλάν, όντας έγκυος, έφυγε από τη Βηρυτό στις 22 Αυγούστου με ένα σκάφος για να φτάσει στην Κύπρο, που βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα μακριά. Περίπου δέκα χιλιόμετρα από τις κυπριακές ακτές, το σκάφος περικυκλώθηκε από πλοία της κυπριακής ακτοφυλακής.
Σε ένα βίντεο που γυρίστηκε στο πλοίο, ακούγονται οι πρόσφυγες να φωνάζουν "Βοηθήστε μας!".
Βλέποντας την κατάσταση της Κάουθαρ, η ακτοφυλακή την παίρνει μαζί της, αλλά άφησε την υπόλοιπη οικογένεια στο σκάφος, που επέστρεψε στον Λίβανο. Έτσι η Κάουθαρ έμεινε μόνη της σε στρατόπεδο της Κύπρου (την επόμενη μέρα γέννησε), ενώ ο σύζυγος και τα δύο παιδιά τους βρίσκονται πλέον στον Λίβανο, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύριοι. Με τον Λίβανο να βυθίζεται σε σοβαρή οικονομική κρίση, εκατοντάδες Σύριοι προσπαθούν να περάσουν στην Κύπρο εδώ και ένα χρόνο.
"Παραλίγο να πεθάνω όταν έμαθα για την επιστροφή της οικογένειάς μου στον Λίβανο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κάουθαρ, που ζει σε ένα προκατασκευασμένο κτίριο στο στρατόπεδο Κοφίνου.
«(Οι ακτοφύλακες) γνώριζαν ότι ο σύζυγός μου και τα παιδιά μου με συνόδευαν και τους εμπόδισαν να με ακολουθήσουν», είπε η νεαρή γυναίκα, η οποία γέννησε την επομένη της άφιξής της στην Κύπρο.
Με καταγωγή από το Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, η Κάουθαρ ζητάει από την Κύπρο να αποδεχτεί το αίτημά της για οικογενειακή επανένωση, λέγοντας ότι δεν μπορεί «να ζήσει ούτε στον Λίβανο ούτε στη Συρία».
Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, μόνο οι μετανάστες με καθεστώς πρόσφυγα έχουν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση. Όμως, από τους περίπου 7.700 Σύρους αιτούντες άσυλο που έχουν φτάσει στο νησί από το 2018, λιγότερο από το 2% έχει αποκτήσει αυτό το καθεστώς, λέει η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR).
"Τα παιδιά είναι τραυματισμένα, επαναλαμβάνουν ασταμάτητα: «Μαμά»", εκμυστηρεύεται ο σύζυγος της Κάουθαρ, Χασάν αλ-Αλί, τον οποίο συνάντησε το AFP σ’ ένα χωριό κοντά στη Βηρυτό.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η επαναπροώθηση των μεταναστών στη θάλασσα είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο. "Αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει γιατί θέτει σε κίνδυνο τη ζωή", δήλωσε η Αιμιλία Στροβολίδου, εκπρόσωπος της UNHCR στην Κύπρο, καλώντας τις αρχές να ενώσουν ξανά τις χωρισμένες οικογένειες.
Θυμίζουμε ότι ανάλογες παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων εφαρμόζει και το ελληνικό λιμενικό.
Η EuroMed Rights, ένα δίκτυο 65 οργανώσεων μεσογειακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το θέμα.
*https://www.courrierinternational.com/depeche/chypre-la-detresse-de-migrants-syriens-separes-de-leurs-enfants.afp.com.20211003.doc.9nw339.xml