Πέθανε ο Ντέσμουντ Τούτου

[ ARTI news / Κόσμος / 26.12.21 ]

Ο Νοτιοαφρικανός πρώην Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος Desmond Tutu, σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης το 1984, πέθανε την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Cyril Ramaphosa.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα εξέφρασε «εξ ονόματος όλων των Νοτιοαφρικανών, τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο, σήμερα Κυριακή», αυτή της κορυφαίας προσωπικότητας στην Ιστορία της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Γεννημένος το 1931 στο Κλέρκσντορπ, Τρανσβαάλ, Νότια Αφρική, έγινε ο πρώτος μαύρος Αγγλικανικός Αρχιεπίσκοπος τόσο του Κέιπ Τάουν όσο και του Γιοχάνεσμπουργκ. Έγινε γνωστός ως η φωνή των «χωρίς φωνή» Μαύρων της Νότιας Αφρικής κατά του απαρτχάιντ.

Όταν ο Νέλσον Μαντέλα εξελέγη ο πρώτος Μαύρος πρόεδρος του έθνους – διόρισε τον Τούτου πρόεδρο της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Στο έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τούτου διατύπωσε το στόχο του ως «μια δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία χωρίς φυλετικές διακρίσεις», και διατύπωσε αιτήματα για την ολοκλήρωσή του, συμπεριλαμβανομένων της ισότητας των πολιτικών δικαιωμάτων για όλους, ενός κοινού συστήματος εκπαίδευσης και της παύσης της αναγκαστικής απέλασης.

«Άνθρωπος εξαιρετικής ευφυΐας, όρθιος και ανίκητος απέναντι στις δυνάμεις του απαρτχάιντ, ήταν επίσης τρυφερός και συμπονετικός σε εκείνους που είχαν υποστεί καταπίεση, αδικία και βία λόγω του απαρτχάιντ, αλλά και για τους καταπιεσμένους σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο πρόεδρος Ramaphosa.