Ένας από τους τελευταίους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ο Θωμάς Παπασωτηρίου έφυγε γαλήνια στον ύπνο του σήμερα, στα 103 του χρόνια.
Μέχρι το τέλος καλλιεργούσε τον κήπο του, διάβαζε την εφημερίδα του τον Ριζοσπάστη, ενδιαφερόταν για τις πολιτικές εξελίξεις.
Κουβαλούσε 80 χρόνια στο κορμί του τα θραύσματα από μία χειροβομβίδα που τον τραυμάτισε στην μάχη της Άρτας. Έπεσε μπρούμυτα και τα μέταλλα καρφώθηκαν στην πλάτη του. Ένας ακόμα σύντροφός του τραυματίστηκε, ένας τρίτος δεν πρόλαβε να πέσει κάτω και σκοτώθηκε. Τον μετέφεραν στο Μυρόφυλλο, στο νοσοκομείο (το σχολείο του χωριού είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο) του ΕΛΑΣ. Εκεί του αφαίρεσαν μερικά θραύσματα, τα υπόλοιπα του τ’ άφησαν για να νιώθει τις αλλαγές του... καιρού. Στη Μεσούντα, τον επισκέφτηκαν η μάνα του η Αγγέλω κι ο Χρυσόστομος, ο αδερφός του. «Πώς ήρθαν από την Άρτα εκεί πάνω με τα ποδάρια;», τον ρώτησα το περασμένο καλοκαίρι. «Σιγά, ήρθαν», μου είπε, λες και ήταν το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Γι’ αυτόν άλλο ήταν το πιο σπουδαίο, τα τσιγάρα Mediterranean, που του έφερε ο αδερφός του, “Για να υποφέρονται οι πόνοι”! «Τα Mediterranean έκαναν τότε εφτά εκατομμύρια» με πληροφόρησε! Θυμόταν ακόμα τη γεύση τους.
Ακολούθησε η Μακρόνησος. Η μεγάλη δίψα. Το νερό στη στέρνα, ο φρουρός, ο Χρυσόστομος.
Μετά την εξορία έμαθε βυζαντινή μουσική δίπλα στον πρωτοξάδερφό του τον δάσκαλο Πάνο Γιαννάκη και έγινε ψάλτης στην εκκλησία του χωριού. Είχε ήδη παντρευτεί τη Νίτσα (που έφυγε πολύ νωρίς) κι έκαναν δύο παιδιά, τον Σωτήρη και τον Γιάννη. Ήταν ένα από τα δεκάδες ζευγάρια που είχαν παντρευτεί στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στους Κωστακιούς, προκειμένου να έχουν “κλήρο” στον αποξηραμένο βάλτο! Έτσι γεννήθηκε “η γενιά του βάλτου”.
Ο Θωμάς δεν έπαψε ποτέ να είναι πολιτικά ενεργός. Στενός φίλος του ο συνεξόριστος του Δημήτρης Θεμελής από την Ανέζα, κουμπάρος του ο επίσης αντάρτης του ΕΛΑΣ Γιάννης Τσέλιος από την Άρτα που κατοικούσε σε μια καλύβα στο βάλτο και πολλοί άλλοι. Μετά τη δικτατορία συμμετείχε στη χορωδία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης με τον Σπύρο Ζαρκαλή, τον αδερφό του Χρυσόστομο, τον Θεμελή και άλλους (στη φωτογραφία με τα γυαλιά στο κέντρο, δίπλα από τον Ζαρκαλή που κρατάει την κιθάρα).
Μέχρι το τέλος ενδιαφερόταν για τα κοινά και το κόμμα του, το ΚΚΕ...