Ο πολτός έχει αξία στην εποχή μας, η λογοτεχνία και ο πολιτισμός όχι. Για την ακρίβεια αξία έχει ο πολιτισμός του πολτού! Αναφέρομαι στην είδηση σύμφωνα με την οποία Τράπεζες πολτοποίησαν βιβλία που βρέθηκαν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη.
Βιβλία σπουδαίων συγγραφέων, κυρίως ποιητών, καταστράφηκαν χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανακοίνωση για όποιον από τους συγγραφείς επιθυμούσε με το αζημίωτο να διασώσει έστω ελάχιστα αντίτυπα. Παραδόξως, είναι οι ίδιες Τράπεζες που υποτίθεται ότι προβάλλουν τον πολιτισμό, συντηρώντας πολυδάπανα ιδρύματα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει «πολιτισμός» και «πολιτισμός»: Ο πολιτισμός των «πάνω» και ο πολιτισμός των «κάτω». Ο τελευταίος είναι ο λαϊκός πολιτισμός, ο πολιτισμός της αξιοπρέπειας και της εξέγερσης. Γι’ αυτό και είναι ανεπιθύμητος…
Όπως είναι γνωστό ο Σάμης Γαβριηλίδης πέθανε σε ηλικία 66 ετών, τον Φεβρουάριο του 2020. Το 1988 ίδρυσε τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ελληνική βιβλιοπαραγωγή, δίνοντας έμφαση στην ποίηση, στο δοκίμιο, αλλά και στην πεζογραφία. Το 2011 οι εκδόσεις εγκαταστάθηκαν σε ένα σύγχρονο πολυχώρο στο Μοναστηράκι, το «Poems and Crimes Art Bar», όπου εκτός από θεατρικές, εικαστικές, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις υπό τη φροντίδα της συντρόφου του Βάσως Κυριαζάκου, ο Σάμης Γαβριηλίδης συνδύαζε τη σύγχρονη ψηφιακή εκτύπωση, με την παραδοσιακή, ραφτή βιβλιοδεσία. Τώρα η παράδοση αυτή έγινε πολτός, γιατί βλάπτει σοβαρά την «υγεία» των Τραπεζών και γενικά των «από πάνω»…