Οι σκιές της Χιροσίμα

[ ARTI news / Κόσμος / 06.08.18 ]

Του Ioannis Skarlatos

06-08-1945. Οι σκιές της Χιροσίμα. 
Εκείνη την μέρα γεννήθηκε ο τρόμος.
«Θα γράψω τη λέξη ΕΙΡΗΝΗ στα φτερά σου για να πετάξεις πάνω από όλο τον κόσμο»... έλεγε για τους χάρτινους γερανούς που έφτιαχνε στο κρεβάτι του πόνου η μικρή Σαντάκο Σαζάκι, πριν πεθάνει από λευχαιμία... Ήταν ένα από τα χιλιάδες αθώα θύματα που έχασαν τη ζωή τους πολύ μετά από τον βομβαρδισμό. 70.000 οι νεκροί την στιγμή της έκρηξης στην Χιροσίμα. 40.000 στο Ναγκασάκι, μετά από 3 ημέρες στις 9 Αυγούστου του 1945. 200.000 νεκροί τα θύματα στην Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι έως το 1950. Δεκάδες χιλιάδες ακόμα αργότερα από νεοπλασίες.
Ο Πρόεδρος την ΗΠΑ Χάρυ Τρούμαν δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι χωρίς την ρίψη των ατομικών βομβών και την παράδωση της Ιαπωνίας. 
Υπάρχουν απόψεις όμως που υποστηρίζουν ότι η ρίψη των ατομικών βομβών ήταν μια επίδειξη δύναμης από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως προς τη Σοβιετική Ένωση. Ως τέτοια, προλείανε το έδαφος για την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.

* «Σε παλιότερες εποχές, τα έθνη ζούσαν με αμοιβαία άγνοια και στην πραγματικότητα το ένα μισούσε ή φοβόταν το άλλο. Το πνεύμα της αδελφικής συνεννόησης μεταξύ τους ας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Με αυτή την πίστη, εγώ, ένας γέρος άνθρωπος, χαιρετώ εσάς, Ιάπωνες μαθητές, από μακριά και ελπίζω πως η γενιά σας κάποτε θα τοποθετήσει τη δική μου στην ντροπή».—Άλμπερτ Αϊνστάιν, Προς τους μαθητές των σχολείων της Ιαπωνίας.