Οι Ρομά είναι θύματα του συστημικού ρατσισμού

[ ARTI news / Ελλάδα / 14.11.23 ]

 Ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης, ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης και τώρα ο 17χρονος Χρήστος Μιχαλόπουλος. Τρεις φόνοι εν ψυχρώ από αστυνομικούς.

Ο υπουργός της Αστυνομίας, Οικονόμου, θα αθωώσει αμέσως τον φονέα λέγοντας  ότι «Σε συνθήκες απείθειας, πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες τραγικής κατάληξης». Η «απείθεια» λοιπόν είναι η αιτία. Η «ανυπακοή» του έφηβου ευθύνεται κι όχι ο συστημικός ρατσισμός που καλλιεργείται από δηλώσεις σαν την παραπάνω. Δεν ευθύνεται η φασιστική κουλτούρα που ενδημεί σε ομάδες της ΕΛ.ΑΣ.. Δεν είναι τυχαία τα υψηλά ποσοστά που λάμβανε η χρυσή αυγή στους αστυνομικούς ψηφοφόρους.

Γι’ αυτούς όλοι οι Ρομά είναι εν δυνάμει εγκληματίες, ανυπάκουοι, παραβατικοί.  Και είναι αυτού του είδους οι γενικεύσεις που εκτρέφουν τα στερεότυπα και τον ρατσισμό. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της δεξιάς είναι οι μεγαλύτεροι διασπορείς των στερεοτύπων και του φόβου. Αυτοί δημιουργούν τον «εχθρό της ημέρας» που άλλοτε είναι οι Ρομά, άλλοτε οι μετανάστες και άλλοτε οι ΛΟΑΤΚΙ, προκειμένου να δικαιολογήσουν την αποτυχία του συστήματος που εκπροσωπούν. Είναι οι ίδιοι που εκτρέφουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό των νοικοκυραίων, αυτοί που ενισχύουν την άποψη πως υπεύθυνοι για το κάθε "κακό" είναι οι... Άλλοι, ο Ζακ, ο Παύλος, ο Λουκμάν, ο Σαμπάνης, ο Χρήστος...