Οι πρόσφυγες ελπίζουν ότι ο Πάπας «θα μεταφέρει τη φωνή τους στον κόσμο»
[ ARTI news / Ελλάδα / 04.12.21 ]Πίσω από τη βεράντα της μοναδικής καθολικής εκκλησίας στη Λέσβο, περίπου είκοσι αιτούντες άσυλο επετράπη κατ' εξαίρεση το Σάββατο να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο του Καρά Τεπέ, που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα μακριά από τη Μυτιλήνη, για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία και να προετοιμαστούν για την άφιξη του Πάπα την Κυριακή στο ελληνικό νησί .
Ο Christian Tango, ένας 31χρονος Κονγκολέζος, "ελπίζει ότι ο Πάπας θα μεταφέρει τη φωνή των" προσφύγων "σε όλο τον κόσμο", όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν μπει στο παρεκκλήσι της Notre-Dame-de-l' Assumption, που χτίστηκε το 1843 από Γάλλους Φραγκισκανούς.
Όπως όλοι οι άλλοι πρόσφυγες, έτσι και ο Christian Tango επιτρέπεται να φεύγει από το στρατόπεδο μόνο μία φορά την εβδομάδα. Αλλά την Κυριακή, θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει στον Πάπα Φραγκίσκο.
«Ο Πάπας γνωρίζει πολύ καλά την πραγματικότητα των προσφύγων, πολύ καλύτερα από πολιτικούς και ευρωπαίους ηγέτες», είπε ο πρόσφυγας που έχασε τη σύζυγό του και την 8χρονη κόρη του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Ελλάδα.
Για την επίσκεψη του Πάπα, τη δεύτερη σε πέντε χρόνια στη Λέσβο, σχεδόν 850 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο νησί, η πρόσβαση στο στρατόπεδο περιορίστηκε αυστηρά ακόμη και σε δημοσιογράφους και 93 σκηνές αντικαταστάθηκαν από κοντέινερ που έχουν ηλεκτροδοτηθεί.
Στο ελληνικό νησί, εμβληματικό της μεταναστευτικής κρίσης όπου αποβιβάστηκαν χιλιάδες μετανάστες το 2015, το πλήθος των Καθολικών προσφύγων που ζητούν άσυλο, είναι σε ευφορία.
«Αύριο είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου, δεν πίστευα ότι μια μέρα θα είχα την ευκαιρία να δω τον Πάπα με τα μάτια μου», λέει ο Berthe N'Goyo, που είναι ένας από τους δέκα τυχερούς που θα τραγουδήσουν για τον Πάπα…
"Περισσότερη ανθρωπιά"
Στην Αθήνα το Σάββατο, ο ποντίφικας κατήγγειλε «την ευρωπαϊκή κοινότητα, που σπαράσσεται από εθνικιστικούς εγωισμούς, (και) μερικές φορές εμφανίζεται μπλοκαρισμένη και ασυντόνιστη, αντί να είναι κινητήρας αλληλεγγύης».
«Ελπίζω ότι ο Πάπας θα μεταφέρει τη φωνή μας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να υποδεχθούν τους πρόσφυγες με περισσότερη ανθρωπιά», σχολιάζει ο Κρίστιαν.
Οι δύο κόρες του, 6 και 7 ετών, εκπαιδεύονται, μαζί με άλλα παιδιά, να τραγουδήσουν τη Λινγκάλα, ένα τραγούδι που το ρεφρέν του σημαίνει: «Μη μας φοβάσαι, φίλε μου, γιατί είμαστε πρόσφυγες».
Η Enice Kiaku, η οποία έχει περάσει ήδη δύο χρόνια στη Λέσβο, ελπίζει ότι ο Πάπας μπορεί να την πάρει μαζί του. «Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες στον καταυλισμό, είμαι μόνη με δύο παιδιά», αναστενάζει η Κονγκολέζα, η οποία έχει «χάσει την ελπίδα να δει» την κατάστασή της να βελτιώνεται.
Κατά την προηγούμενη επίσκεψή του τον Απρίλιο του 2016, ο Φραγκίσκος επέστρεψε στο Βατικανό με δώδεκα Σύρους πρόσφυγες.
"Συστημική κρίση"
Οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά από 173.450 άτομα το 2016 έχουν μειωθεί σε 3.653 το 2021, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Το υπερπλήρες στρατόπεδο της Μόρια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, κάηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και αντικαταστάθηκε από μια κατασκευή που χτίστηκε βιαστικά σε πρώην πεδίο βολής του ελληνικού στρατού(στο Καρά Τεπέ).
Επισκεπτόμενος αυτό το στρατόπεδο, «ο Πάπας θα βρει μια διαφορετική κατάσταση από το 2016», εξηγεί η Clotilde Scolamiero, επικεφαλής της ΜΚΟ Intersos.
«Δεν βρισκόμαστε πλέον στην ίδια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά αντιμετωπίζουμε μια συστημική κρίση που διαρκεί στο χρόνο και οι πρόσφυγες εξακολουθούν να χρειάζονται βοήθεια, (...) κλεισμένοι σε αυστηρά φυλασσόμενους καταυλισμούς», είπε.
Η οργάνωση αυτή μαζί με άλλες 35 έστειλαν επιστολή στον Πάπα καταγγέλλοντας τη δημιουργία στρατοπέδων «κλειστής και ελεγχόμενης πρόσβασης» όπως αυτά στα νησιά της Σάμου, της Λέρου και της Κω. Προτρέπουν δε τον Πάπα να παρέμβει για να τεθεί τέλος στις υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η Clotilde Scolamiero επισημαίνει την «επιδείνωση της ψυχικής υγείας των κατοίκων του στρατοπέδου», καθώς στην «πλειονότητά τους (οι αρχές) τους έχουν αρνηθεί το άσυλο και βρίσκονται σε κατάθλιψη γιατί είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι στο νησί χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον».
*https://www.courrierinternational.com/depeche/lesbos-les-refugies-esperent-que-le-pape-portera-leur-voix-dans-le-monde-entier.afp.com.20211204.doc.9ty4jy.xml