Οι θεωρίες συνωμοσίας, το QAnon και οι «κακοί»

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 15.08.20 ]

Το QAnon είναι το ακροδεξιό κίνημα που βασίζει τη δράση του σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι o Covid-19 δημιουργήθηκε από τον Μπιλ Γκέητς προκειμένου να αποκομίσει κέρδη από το εμβόλιο που θα έβγαζε στη συνέχεια.

Η κεντρική θεωρία του QAnon αναφέρει: «Υπάρχει μια παγκόσμια κλίκα σατανιστών παιδόφιλων η οποία κυβερνά τον κόσμο και ουσιαστικά ελέγχει τα πάντα. Ελέγχει τους πολιτικούς, τα μίντια και το Χόλιγουντ. Παράλληλα όλα τα πιόνια της κλίκας αυτής ακολουθούν ένα σχέδιο συγκάλυψης για να μην αποκαλυφθούν τα ίχνη της. Το μόνο που διατάραξε την παγκόσμια κυριαρχία της Κλίκας ήταν η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ είναι ο εκλεκτός που θα καταστρέψει την Κλίκα και θα ελευθερώσει τον κόσμο. Το QAnon έχει σκοπό να αποκαλύψει τα σκοτεινά σχέδια της κλίκας και να στηρίξει τον Τραμπ στην προσπάθεια του.». 

Ένας άλλος εχθρός του QAnon είναι ο Γκιόργκι Σβαρτς, κατά κόσμον Τζορτζ Σόρος. Ο Σόρος είναι ιδιαίτερα «προσφιλής» και στους Έλληνες ακροδεξιούς που επιδίδονται στην συνωμοσιολογία και έδρασαν τόσο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όσο και στους δρόμους κατά τις διαδηλώσεις εναντίον της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία. Η ΝΔ αξιοποίησε –σιωπηρά- τη συνωμοσιολογία ψηφοθηρώντας. Το ίδιο κάνει και ο Ντόναλντ Τραμπ, που αποδέχεται τη θέση του κινήματος ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να εναντιωθεί στη «σπείρα που επιδιώκει την υποδούλωση του πλανήτη» (σ.σ.: το εντός εισαγωγικών κείμενο αποτελεί και το συνηθέστερο ποστάρισμα των φίλων της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Σιωπηρή αποδοχή από τον Τραμπ

Το κίνημα QAnon ήταν αρχικά μία ομάδα που ο Τραμπ χρησιμοποίησε για πολιτική υποστήριξη στις εκλογές του 2016.  Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα από το 2018, το κίνημα πήρε διαστάσεις.

Το QAnon άσκησε μεγάλη επίδραση στον πολιτικό διάλογο, κάνοντας στοχευμένες εκστρατείες παρενόχλησης και εκφοβισμού και «καταλαμβάνοντας» πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ώστε να διαμορφώνει τις τάσεις στα θέματα που συζητιούνταν.

Οι ομάδες QAnon στα κοινωνικά μέσα έχουν σήμερα εκατομμύρια οπαδούς. Δεκάδες υποψήφιοι, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι, αναφέρονται με ενθουσιασμό στο κίνημα και στο «σχέδιο» εναντίον των «κακών»! Ο μανιχαϊσμός και η προτεσταντική θρησκοληψία είναι έκδηλη στο λόγο των μελών της ομάδας. Δεν ήταν τυχαία η φωτογράφηση του Τραμ με τη Βίβλο στο χέρι.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, ο Τζ. Κόλβιν του Associated Press ρώτησε τον Τραμπ για το QAnon. «Συγχαίρετε τη Marjorie Taylor Greene σε ένα tweet. Την αποκαλέσατε μελλοντικό αστέρι των Ρεπουμπλικανών», είπε ο Κόλβιν. «Η Greene υπήρξε υποστηρίκτρια της θεωρίας συνωμοσίας του QAnon… Συμφωνείτε μαζί της για αυτό;»

«Λοιπόν, τα πήγε πολύ καλά στις εκλογές», απάντησε ο Τραμπ. «Κέρδισε. Ήταν πολύ δημοφιλής. Προέρχεται από μια υπέροχη πολιτεία, και είχε μια τεράστια νίκη. Οπότε απολύτως την συγχαίρω».

Με λίγα λόγια, κατά την άποψη του Τραμπ, αφού είναι δημοφιλής και μπορεί να πάρει ψήφους, κανείς δεν πρέπει να αντιταχθεί σε αυτό που κάνει. Το αποτέλεσμα έχει σημασία. Ή αλλιώς «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Γενικά, όπως γράφει η washingtonpost.com, ο Τραμπ έχει τη συνήθεια να αρνείται να απορρίψει θεωρίες συνωμοσίας ή πρόδηλα ψευδείς ισχυρισμούς εάν του είναι πολιτικά χρήσιμοι.  Ο λόγος του QAnon, όπως και του Τραμπ, είναι ένας ασυνήθιστος συνδυασμός τοξικών και επικίνδυνων ψευδών. Σε κάθε περίπτωση ο Τραμπ είναι ο ήρωας που πολεμάει τους «κακούς»!

Εκλογές

Την περασμένη άνοιξη, το FBI κυκλοφόρησε ένα δελτίο που ενημέρωνε για πολιτικές θεωρίες συνωμοσίας που «πιθανότατα θα παρακινήσουν ορισμένους εγχώριους εξτρεμιστές να διαπράξουν παραβατική [και] μερικές φορές βίαιη δραστηριότητα». Μεταξύ των θεωριών που αναφέρθηκαν ήταν και το QAnon, και η θεωρία ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δίνει με μια κρυφή μάχη ενάντια σε μια ομάδα παιδόφιλων σωματεμπόρων που περιλαμβάνει μια ατελείωτη σειρά διασημοτήτων, δημόσιων προσώπων και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο μήνες πριν, ένας άντρας που φέρεται να επηρεάζεται από αυτή τη θεωρία συνωμοσίας πυροβόλησε και σκότωσε έναν ύποπτο για σχέσεις με τη μαφία στο Staten Island(η αυτοδικία ανήκει στο ρεπερτόριο της ομάδας). Όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, έδειξε την παλάμη του χεριού του, στην οποία είχε σχηματίσει ένα Q (QAnon) – σύμβολο που παραπέμπει σ’ ένα κρυμμένο μήνυμα για μυστικές πληροφορίες από «ψηλά» που το κίνημα δήθεν κατέχει. Τον Ιούνιο του 2018, ένας οπαδός του QAnon είχε αποκλείσει την πρόσβαση στο φράγμα Hoover, απαιτώντας την δημοσιοποίηση μυστικής έκθεσης που είχε προτείνει το Q. Τον προηγούμενο μήνα, οι οπαδοί του QAnon είχαν ψάξει στην πόλη Tucson αναζητώντας μυστικά στρατόπεδα παιδεραστίας που πίστευαν ότι υπήρχαν εκεί.

Οι αρνητές των εμβολίων

Η διαφορά ανάμεσα στο QAnon και στους αρνητές των εμβολίων είναι πως οι δεύτεροι έχουν και «πρόσωπο» στις ΗΠΑ. Εκπρόσωπός τους είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικά «βαρύ» όνομα ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ. Ο 66χρονος Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, γιος του πρώην γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, κατηγορεί τον Μπιλ Γκέιτς πως προσπαθεί με όχημα τη φιλανθρωπία και τα ιδρύματα τα οποία εκείνος ελέγχει, και με «ασπίδα τα εμβόλια», «να εξουσιάσει τον κόσμο»... Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα στον λογαριασμό του στο Instagram ο 66χρονος δημοσίευσε και μια φωτογραφία της γνωστής ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο «Kill Bill», παραφράζοντας τον τίτλο σε «Kill Bill Gates»... Η πανδημία και οι συχνές αναφορές του σε τέτοιου τύπου θεωρίες έχουν εκτοξεύσει και τον αριθμό των ακολούθων στον λογαριασμό του από τις 45.000 πριν από 20 ημέρες σε 250.000 σήμερα, γεγονός που είναι ενδεικτικό της τάσης...

 Πίσω από την αντιπαράθεση βρίσκονται τα συμφέροντα

Τεράστιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο λόγω της πανδημίας. Μερικοί όμως, όπως ο  μεγαλομέτοχος της Amazon Τζεφ Μπέζος, γίνονται ακόμα πλουσιότεροι εξαιτίας της. Ο Μπέζος έγινε πλουσιότερος κατά 75 δις δολάρια μέσα στο 2020(που δεν έχει ακόμα τελειώσει). Μεταξύ 18 Μαρτίου και 17 Ιουνίου, ο συνδυασμένος πλούτος των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 584 δισεκατομμύρια δολάρια! Όμως από αυτή την τεράστια αύξηση δεν επωφελούνται όλοι οι ζάπλουτοι. Κάποιοι κερδίζουν πολλά και κάποιοι άλλοι καταστρέφονται. Έχουμε δηλαδή μία περαιτέρω συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, που συνδυάζεται με τη μετάβαση στον ψηφιακό αλλά και στον «πράσινο καπιταλισμό». Ο Τραμπ, ο Μπολσονάρου κ.ά. εκφράζουν πολιτικά τον νεοφιλελευθερισμό και την αποκοινωνικοποίηση του κράτους. Οι «Δημοκρατικοί» εγκαταλείπουν τον νεοφιλελευθερισμό και επιστρέφουν εκ νέου στην «κοινωνικοποίηση του κράτους» με στόχο την μέσω αυτού μετάβαση στην ψηφιοποίηση και ρομποτικοποίηση της εργασίας. Το κεφάλαιο συνεχίζει ακόμα να εξαρτάται από την εργασία αλλά μόνο ως εργατική δύναμη, την οποία όμως θα βρίσκει πλέον στα ρομπότ-εργάτες και όχι στους ανθρώπους-εργάτες. Οι τελευταίοι εντούτοις είναι αναγκαίοι ως εκφραστές της ζήτησης, ως καταναλωτές, ως αγοραστική δύναμη! Γι’ αυτό τα αιτήματα, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έχουν υιοθετηθεί πλέον και από το κεφάλαιο με επιτακτικό τρόπο. Έχουμε συνεπώς μετατόπιση από ένα μοντέλο ταξικής σύνθεσης σε ένα άλλο. Από ένα παράδειγμα κυριαρχίας σ’ ένα άλλο. Το κράτος πρέπει τώρα να εγγυηθεί την αλλαγή, διατηρώντας την συνοχή της κοινωνίας των καταναλωτών(με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα επιδόματα ανεργίας, αεργίας και την μερική απασχόληση).  

Στο επίπεδο των «πάνω» οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις θα είναι φοβερές και άκρως επικίνδυνες

Η προοπτική μιας σύγκρουσης του μεγάλου πλανητικού πλήθους των «κάτω» με τις παγκόσμιες ελίτ, δηλαδή μια διεθνής πολιτική αντιπαράθεση των «πάνω» και των «κάτω», δεν φαίνεται επί του παρόντος ορατή. Η «παγκοσμιοποίηση των κινημάτων», που έγραφε ο Γάλλος καθηγητής Μπαντί, οι αυθόρμητες εξεγέρσεις στη Χιλή, στο Χόνγκ Κονγκ, τη Βαγδάτη, το Παρίσι, το Λίβανο, την Αλγερία έχουν «παγώσει» μπροστά σ’ έναν μικροσκοπικό ιό, παρόλα αυτά οι αιτίες της οργής παραμένουν και είναι εν δυνάμει επικίνδυνες για το σύνολο το κεφαλαίου. Κάποιοι βέβαια επιχειρούν να προσανατολίσουν την οργή στους δικούς τους σκοπούς, τροφοδοτώντας τους με τοξικά ψεύδη, συνωμοσίες, αυταρχισμό, ρατσισμό και βία, και άλλοι με πιο ραφιναρισμένα ψέμματα και τον εγκλωβισμό σε κλουβιά με αόρατα κάγκελα, έτσι που ακόμη και η σκλαβιά να είναι αρεστή …