Οι screenagers διαβάζουν και έγχαρτα βιβλία

[ ARTI news / Κόσμος / 30.05.22 ]

Άρθρο στην γαλλική εφημερίδα Le Monde διαπιστώνει την επιστροφή των νέων στο «έγχαρτο» διάβασμα! Ο συντάκτης του κειμένου βασίζεται στα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία οι νέοι ηλικίας 7-25 ετών, (από 13 μέχρι 19 αποκαλούνται screenagers*!), είναι μπροστά στην οθόνη  κάθε μέρα επί 3 ώρες και 50 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ διαβάζουν και βιβλία επί 3 ώρες και 14 λεπτά. Αλλά μη βιαστείτε να χαρείται γιατί η χαρά θα τσακίστεί στα «μικρά γράμματα», όπου το διάβασμα βιβλίων έχει ως χρονική αναφορά την εβδομάδα! Συνεπώς, ανά ημέρα οι νέοι διαβάζουν βιβλία μόνο επί 28 λεπτά περίπου κατά μέσο όρο. Ακόμα κι έτσι όμως η βιομηχανία βιβλίου και η ταλαιπωρημένη εκδοτική αγορά μπορεί να ελπίζει. «Οι νέοι διαβάζουν, αλλά οι γονείς τους δεν το ξέρουν πάντα. Ενώ οι ενήλικες πιστεύουν ότι θυσιάζονται στο βωμό του Διαδικτύου και των smartphone, με τις οθόνες τους ως τη μοναδική πολιτιστική τους οπτική, στην πραγματικότητα δεν είναι η χαμένη γενιά για το διάβασμα», σημειώνει ο αρθρογράφος της Le Monde.

Κατόπιν τούτου, οι γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι προσαρμόζονται στις νέες αναγνωστικές συνήθειες των νέων, οι οποίες βρίσκονται στο σταυροδρόμι του ρομαντισμού, των manga, των σειρών και των graphic novels… 

*Ο Douglas Rushkoff, Αμερικανός συγγραφέας και θεωρητικός των μέσων ενημέρωσης, πριν από είκοσι πέντε χρόνια στο βιβλίο του "Playing the Future" (1997), χρησιμοποίησε τον νεολογισμό "screenager" για να αποδώσει την εξάρτηση των εφήβων από την οθόνη, τη «πρώτη γενιά ψηφιακών ιθαγενών», όπως λέει.