Πέντε άνθρωποι του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας εκτελέστηκαν για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Οι εκτελέσεις «βγάζουν λάδι» τον πρίγκιπα γράφει μία εφημερίδα. Η τακτική αυτή έχει από πολύ παλιά ονομαστεί «πειστική άρνηση». Όπως αναφέρει ο Μακιαβέλι, ο Καίσαρας Βοργίας, ο επικυρίαρχος της Ρώμης, είχε ορίσει τον Ρεμίρο ντε Όρκο για να επιβάλλει «την τάξη και την πειθαρχία στην εξουσία του». Ο ντε Όρκο επέβαλε την τάξη (όπως τώρα ο Χρυσοχοΐδης) αλλά μισήθηκε όσο κανείς από τους Ρωμαίους. Ο Βοργίας για να δείξει ότι δεν έχει σχέση με τα εγκλήματα του ντε Όρκο, έβαλε ανθρώπους του να τον κομματιάσουν και τον τοποθέτησε στην πλατεία της Σεζένα. Έκτοτε, οι ηγεμόνες έχουν έναν άνθρωπο που κάνει τη «βρώμικη δουλειά». Η τακτική αυτή ονομάζεται «πειστική άρνηση», γιατί ο ηγεμόνας, τιμωρώντας τον άνθρωπό του, πείθει ότι δεν έχει σχέση με τις βρώμικες δουλειές του!
Το ιστορικό
Όταν άλλαξε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας και ο γιος του πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρουσιάστηκε ως μία εναλλακτική δύναμη, ο Τζαμάλ Κασόγκι, που χρόνια μαχόταν γι’ αυτή την αλλαγή, είδε με μεγάλη συμπάθεια τον πρίγκιπα. Αυτό ήταν μόνο η πρώτη εντύπωση, όμως. Όταν ο πρίγκιπας άρχισε να λειτουργεί αυταρχικά, ο Κασόγκι εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, τότε ξεκίνησε να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα. «Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα στο οποίο με διέταξαν να σιωπήσω», είχε πει στο CNN, σημειώνοντας πως αυτός που τον είχε καλέσει πρέπει να ανήκε στον στενό κύκλο του πρίγκιπα.
Αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία. Έμεινε λίγο διάστημα στο Λονδίνο και στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε να εργάζεται για την Washington Post. Ως δημοσιογράφος της εφημερίδας αυτής πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου επισκέφθηκε το προξενείο της Σ.Α. και... εξαφανίστηκε. Η παγκόσμια κοινή γνώμη καταδίκασε τον πρίγκηπα. Τώρα αυτός εκτελεί τους δολοφόνους, αλλά όχι τον ηθικό αυτουργό, που είναι ο ίδιος. Με την εκτέλεση θέλλει να δείξει ότι αυτός δεν έχει σχέση με το φόνο...