Ο Πάνος Πατέντας και η Αμβρακία Κωστακιών

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ήπειρος / 05.03.23 ]

Πέθανε ο Πάνος Πατέντας. Πολλοί τον γνωρίζουμε από την υπέροχη ψαροταβέρνα του στην Κορωνησία. Εκεί τον συνάντησα κι εγώ προ καιρού. Τον ρώτησα για τα χρόνια της νιότης του, τότε που έπαιξε ως ποδοσφαιριστής στην «Αμβρακία Κωστακιών» τη δεκαετία του 1960. Μου είπε ότι για την μεταγραφή του είχε φροντίσει ο Νίκος Παπαζώης (ποδοσφαιριστής και ο Νίκος, που σκοτώθηκε δυστυχώς πολύ νέος σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα) γιος του ιστορικού προέδρου της ομάδας Χρήστου Παπαζώη. Ο Πάνος Πατέντας διακρινόταν για την εκρηκτικότητά του, την ντρίπλα, την ταχύτητά του και το φοβερό σουτ, πολλές φορές μάλιστα (στα φιλικά) έπαιζε ξυπόλητος! Αυτό -αν και ήμουν πάρα πολύ μικρός- με είχε εντυπωσιάσει. Ξυπόλητος έτρεχε, όπως γνωρίζουν οι φίλοι του κλασσικού αθλητισμού, και ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπεκίλα στον Μαραθώνιο!

Με αφορμή την εκδημία του Πάνου Πατέντα και την ενθύμηση της συνάντησης μαζί του, θα ήθελα να πω δυο λόγια και για την ομάδα του χωριού μας την «Αμβρακία» (κάποτε είχε πάει η ομάδα για έναν αγώνα στην Κέρκυρα και οι ντόπιοι θεώρησαν ότι το Αμβρακία προέρχεται από το στερητικό "α" και τα "βρακία", οπότε έλεγαν ότι ήρθαν «τα παιδιά χωρίς βρακία»!).  

Ο Αθλητικός Όμιλος Άμβρακία Κωστακιών ιδρύθηκε το 1953. Στα πρώτα πολλά χρόνια είχε πρόεδρο τον Χρήστο Παπαζώη που ήταν παθιασμένος με την ομάδα. Θυμάμαι εκείνη την εποχή τον σπουδαίο προπονητή Παπαντωνίου, που προπονούσε την ομάδα (δυστυχώς κι αυτός σκοτώθηκε νωρίς σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα). Εκείνη την εποχή σπουδαίοι ποδοσφαιριστές της ομάδας ήταν ο Πάνος Γούντζας, ο Γιάννης Γαλήνας, ο Λάιος (τερματοφύλακας), ο Στράτος Μπισκανάκης, ο Γιάννης Ξυθάλης, ο Φωτάκης κ.ά. (Ο Πάνος Πατέντας ήταν στην προηγούμενη γενιά ποδοσφαιριστών που δεν θυμάμαι). Τότε ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα ανέβηκε στη Γ' Εθνική Κατηγορία (1966-67), καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ηπείρου. Το πρωτάθλημα καταργήθηκε και γι' αυτό η ομάδα επέστρεψε στα τοπικά. 

Η Άμβρακία είχε κατακτήσει αργότερα δύο πρωταθλήματα (1987, 2016) και ένα κύπελλο (1997) στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Το 1986-87 κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα και συμμετείχε στο ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα 1987 κερδίζοντας την άνοδο τη χρονιά 1987-88 στη Δ' Εθνική. Σημαντικός παράγοντας της ομάδας εκείνη την εποχή ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Κορδαλής.

Το 2015-16 η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα Άρτας και μέσω του Ειδικού πρωταθλήματος 2016 ανέβηκε στη Γ΄ Εθνική 2016-17. Τερμάτισε στην 12η θέση και κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία. 

Το καλοκαίρι του 2017, όμως, η διοίκηση της Αμβρακίας δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της και προχώρησε σε συγχώνευση με την ΑΕ Καραισκάκης, υπογράφοντας έτσι το τέλος της σπουδαίας ιστορίας του συλλόγου και ουσιαστικά το τέλος ενός σημαντικού «σημείου» της ταυτότητας του χωριού μας, των Κωστακιών.

*Παρακαλώ όποιοι θέλουν να διορθώσουν πιθανές ανακρίβειες ή να προσθέσουν στοιχεία, μπορούν να το κάνουν