Ο «νεοθατσερισμός» της ΝΔ

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Πολιτική / 09.03.21 ]

«Δεν είναι απλός πολίτης, έχει ακτιβιστική δραστηριότητα»! Είπε ο βουλευτής της ΝΔ Κυρανάκης στο δελτίο του Μέγκα για να δικαιολογήσει την αποκάλυψη του ονόματος του νέου που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τα ανθρωποειδή του Χρυσοχοΐδη στη Νέα Σμύρνη. «Δεν είναι απλός πολίτης», επέμεινε, «ανήκει σε συλλογικότητα»! Ιδού, λοιπόν, πώς αντιλαμβάνεται η νέο-δεξιά από τη Χιλή, τη Γαλλία, το Χονγκ Κονγκ, την Ουγγαρία μέχρι και την Ελλάδα, τον πολίτη και την πολιτική.

Θέλει τον πολίτη παθητικό και υπό διαρκή επιτήρηση και έλεγχο, «νοικοκυραίο», κυρ-Παντελή, υπερασπιστή της… καθαρότητας της φυλής, αρρενωπό σεξιστή, ρατσιστή, ομοφοβικό, εχθρό του διαφορετικού. Αντίθετα, όταν είσαι ακτιβιστής, όταν ενδιαφέρεσαι για τα κοινά, όταν είσαι αλληλέγγυος, όταν αγκαλιάζεις τους υποφέροντες, τους πρόσφυγες, τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους άνεργους, τους ανέστιους, τις κακοποιημένες γυναίκες, όταν είσαι αντιφασίστας, όταν φωνάζεις για τον Φύσσα, τον Λουκμάν, τον Ζακ, όταν υπερασπίζεσαι το περιβάλλον και αρνείσαι την καταστροφή του στο όνομα του κέρδους, όταν είσαι ενεργός πολίτης, όταν θέλεις να έχεις φωνή, όταν συμμετέχεις σε συλλογικές κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές δραστηριότητες, όταν διαμαρτύρεσαι για την αστυνομική βία, τότε είσαι επικίνδυνος, πρέπει να καταδοθείς, να δειχθείς, να φορέσεις ίσως κι ένα κόκκινο αστέρι, πριν τσακιστείς παντοιοτρόπως προς παραδειγματισμό!

Έτσι θέλουν τον πολίτη, έτσι θέλουν την κοινωνία. Η νεοδεξιά είναι «νέα» μόνο στην επιφάνεια και όσον αφορά στον απόλυτο έλεγχο των μέσων μαζικής προπαγάνδας, αποκάτω υπάρχει ότι πιο παλιό και αντιδραστικό, υπάρχει η Θάτσερ που έλεγε: «δεν υπάρχει κοινωνία, υπάρχουν μόνο άτομα και οι οικογένειές τους», υπάρχει το παράδειγμα του τσακίσματος της μεγαλειώδους απεργίας των ανθρακωρύχων, ο ακραίος αυταρχισμός, το όργιο βίας. Έτσι αντιλαμβάνονται και οι «νεοθατσερικοί» της ΝΔ την κοινωνία και την πολιτική. Ο δημόσιος χώρος και ο διάλογος, βασικοί όροι λειτουργίας της δημοκρατίας, αντικαθίστανται από την αστυνομική βία. Η δημοκρατία γίνεται αστυνομοκρατία, που νομιμοποιείται μέσω της διαρκούς «έκτακτης ανάγκης»- αυτή τη φορά της πανδημίας- ως «κανονικότητα»! Γι’ αυτό η υπεράσπιση της Δημοκρατίας, των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η αντίσταση στο νεοθατσερισμό είναι πρωταρχικής σημασίας για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, για όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις…

*Η φωτογραφία είναι αρχείου, από το γδύσιμο πολιτών στα Εξάρχεια