Ο Μπολσονάρου προκαλεί: Οι αυτόχθονες του Αμαζονίου κατευθύνονται από το εξωτερικό

[ ARTI news / Κόσμος / 24.09.19 ]

Τα πρώτα λόγια του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στον ΟΗΕ ήταν «να ευχαριστήσω τον Θεό που είμαι ζωντανός,» έμμεση αναφορά στην επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε μερικές εβδομάδες πριν από την εκλογή του. Μετά διακήρυξε ότι θέλει να αποκαταστήσει « την αλήθεια για τη Βραζιλία, που είναι αναγεννημένη μετά τον κίνδυνο να διολισθήσει στον σοσιαλισμό»!

Κατήγγειλε ότι η Κούβα έχει πράκτορες στη Βενεζουέλα και σε όλη την Λατινική Αμερική. Επανέλαβε προφανείς αναλήθειες σχετικά με τον Αμαζόνιο  ότι πρόκειται "για το τεράστιο, ίσο με την Ευρώπη σε έκταση και άριστα διατηρημένο δάσος μας" - και ισχυρίστηκε ότι οι καλοκαιρινές πυρκαγιές προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες και τις τοπικές γεωργικές πρακτικές.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είπε πως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου δεν καταστρέφεται από τις πυρκαγιές όπως υποστηρίζουν ΜΜΕ "που ψεύδονται" και πως το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την περιοχή οφείλεται στον μεταλλευτικό της πλούτο και στη βιοποικιλότητα, και όχι για τους αυτόχθονες κατοίκους του. Το πιο εξοργιστικό από τα όσα είπε ο Μπολσονάρου είναι ότι ο ηγέτης των Αυτοχθόνων του Αμαζονίου, ο Ραονί, κατευθύνεται από το εξωτερικό!

«Οι επιθέσεις των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν ενισχύσει μόνο τον πατριωτισμό», δήλωσε ο φασίζων πρόεδρος της Βραζιλίας, καταγγέλλοντας εκείνους που «συμπεριφέρονται με ασέβεια και αποικιοκρατική διάθεση, επιτιθέμενοι στην κυριαρχία μας».

"Από τον Ιανουάριο έως τις 19 Σεπτεμβρίου, παρά μια μικρή υποχώρηση των πυρκαγιών από τις αρχές αυτού του μήνα, η Βραζιλία κατέγραψε αύξηση κατά 56% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους στον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, εκ των οποίων περίπου οι μισές (47%) σημειώνονται στην Αμαζονία.

Οι πυρκαγιές αυτές, στην πλειονότητά τους εμπρησμοί, έχουν σκοπό να δημιουργήσουν χώρο για την κτηνοτροφία βοοειδών και για τις καλλιέργειες σόγιας. Στην Αμαζονία ο χώρος των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά την άνοδο στην εξουσία του Ζαΐχ Μπολσονάρου τον Ιανουάριο, με ρυθμό 110 γήπεδα ποδοσφαίρου την ώρα!