Ο Μπολσονάρου κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή

[ ARTI news / Κόσμος / 20.10.21 ]

Η εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας που διερευνά τη διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στη χώρα λόγω της πανδημίας, σε έκθεσή της κατηγορεί τον Πρόεδρο Jair Bolsonaro για «ανθρωποκτονία κατά συρροή» και συγκεκριμένα για κυβερνητικά λάθη που οδήγησαν στο θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Σε ένα κείμενο που διέρρευσε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου στα βραζιλιάνικα μέσα ενημέρωσης, ο εισηγητής της εξεταστικής επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 στη Βραζιλία, Renan Calheiros, εισηγείται να κατηγορηθεί ο ακροδεξιός πρόεδρος Jair Bolsonaro για «ανθρωποκτονία».

Ο γερουσιαστής απαρίθμησε 11 κατηγορίες εναντίον του αρχηγού του κράτους, όπως  «ανθρωποκτονία από παράλειψη», «τσαρλατανισμός» και «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Η έκθεση ζητά επίσης την ποινική δίωξη εναντίον 71 άλλων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων τριών γιων του Μπολσονάρου, καθώς και νυν αλλά και πρώην υπουργών.

Μέλη της επιτροπής ζήτησαν η κατηγορία εναντίον του Μπολσονάρου να είναι η «γενοκτονία» κατά των ιθαγενών της Αμαζονίας, όπου ο ιός αποδεκάτισε τους πληθυσμούς για μήνες, ενώ στα νοσοκομεία δεν υπήρχε ούτε καν οξυγόνο. Θυμίζουμε ότι οι απρόσιτες περιοχές των αυτοχθόνων είχαν κουβανέζους γιατρούς που είχαν εγκατασταθεί εκεί επί Λούλα και τους οποίους έδιωξε ο Μπολσονάρου.

Η έκθεση πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα σήμερα, Τετάρτη, από τον εισηγητή Renan Calheiros.

Ωστόσο, όπως γράφουν οι New York Times, ο Μπολσονάρου είναι απίθανο να δικαστεί καθώς ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας, που ασκεί τη δίωξη, είναι διορισμένος από τον ίδιο τον Βραζιλιάνο πρόεδρο.