Ο Μπολσονάρου εξοντώνει τον «μαύρο πληθυσμό»

[ ARTI news / Κόσμος / 05.06.20 ]

Στη Βραζιλία, και ιδίως στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τα κοινωνικά κινήματα καταγγέλλουν μια «γενοκτονία» ενάντια στον μαύρο πληθυσμό, ο οποίος πληρώνει το βαρύτερο τίμημα της καραντίνας και συγχρόνως την αύξηση της αστυνομικής βίας.

Ο Μπολσονάρου είδε τις διαμαρτυρίες να εξαπλώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκει να προλάβει ανάλογο φαινόμενο στην Βραζιλία. Την Κυριακή, 31 Μαΐου, ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο στο Ρίο ντε Τζανέιρο φωνάζοντας συνθήματα όπως "η ζωή των μαύρων μετράει" και ότι στη Βραζιλία λαμβάνει χώρα μια πραγματική «γενοκτονία των μαύρων».

«Το κράτος δεν μπορεί να σκοτώνει. Το κράτος δεν μπορεί να πιστεύει ότι είμαστε μίας χρήσης». Κι όμως «το κράτος συνεχίζει να μας σκοτώνει, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού!», λέει ο μαύρος εκπαιδευτικός της Μόνικα Κούνα και ακτιβιστής Piau í Brazil .

Η καραντίνα είναι ιδιαίτερα αιματηρή στις φαβέλες του Ρίο. Δεκατρία άτομα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ύποπτων για διακίνηση ναρκωτικών, σκοτώθηκαν στις 15 Μαΐου στο Complexo do Alemão κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης. Πολλά νέα ονόματα έχουν προστεθεί στον φρικτό κατάλογο των θυμάτων των δυνάμεων ασφαλείας. Οι περισσότεροι από αυτά ήταν νέοι μαύροι.