Εκατόν δέκα χώρες θα συμμετάσχουν στη μεγάλη εικονική σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, που διοργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ανακοινώνοντας τη σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο, ο Λευκός Οίκος ανάφερε ότι η συνάντηση θα «ενθάρρυνε τις δεσμεύσεις και τις πρωτοβουλίες σε τρία κύρια θέματα: την υπεράσπιση κατά του αυταρχισμού, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ποια δέσμευση όμως να εγγυηθούν καθεστώτα όπως αυτό του Ροντρίγκο Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες ή του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, προέδρου της Βραζιλίας; Το ίδιο ισχύει για το καθεστώς της Πολωνίας.
Η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία δεν βρίσκονται στη λίστα των καλεσμένων, η οποία σύμφωνα με τους New York Times «φαίνεται να χωρίζει τον κόσμο σε καλούς και κακούς, παρά τις σθεναρές αρνήσεις του Λευκού Οίκου, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι δεν είχε ποτέ τέτοια πρόθεση». Πάντως ο Τζο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του έχουν προκαλέσει την οργή πολλών χωρών, ιδιαίτερα της Ρωσίας, σημειώνει η εφημερίδα.
Εκτός της λίστας, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκονται η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα. Αντίθετα έχει προσκληθεί η Ταϊβάν. Επίσης, έχουν αποκλειστεί το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σρι Λάνκα.
Από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, μόνο το Ισραήλ και το Ιράκ θα λάβουν μέρος στο διαδικτυακό συνέδριο.
Οι παραδοσιακοί Άραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν προσκλήθηκαν.