Ο Μπάιντεν μιλά για ελευθερία του Τύπου, αλλά διώκει τον Άσανζ

[ ARTI news / Κόσμος / 24.07.23 ]

Εάν ο Μπάιντεν πιστεύει πραγματικά στην ελευθερία του Τύπου, να σταματήσει τη δίωξη εναντίον του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, γράφει η εφημερίδα The Nation

Ο Μπάιντεν άνοιξε την ομιλία του στο Δείπνο Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου το βράδυ του Σαββάτου με μια έκκληση για την απελευθέρωση των φυλακισμένων δημοσιογράφων - και για αυξημένη αναγνώριση παγκοσμίως της ζωτικής σημασίας και της ισχυρής προστασίας της ελευθερίας του Τύπου.

«Απόψε, το μήνυμά μας είναι το εξής: Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα!» διακήρυξε ο Μπάιντεν, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φυλακισμένους και διωκόμενους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Έβαν Γκέρσκοβιτς, ενός δημοσιογράφου της Wall Street Journal που έχει κατηγορηθεί ψευδώς για κατασκοπεία από τους Ρώσους, και του Όστιν Τάις, ενός απαχθέντος Αμερικανού δημοσιογράφου που πιστεύεται ότι κρατείται από τη Συρία. Όμως ξέχασε τον Τζούλιαν Άσανζ! Η ελευθερία του Τύπου φαίνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνει και όσους δημοσιογράφους ασκούν κριτική στις ΗΠΑ!

«Ο ελεύθερος Τύπος είναι ένας πυλώνας —ίσως ο πυλώνας— μιας ελεύθερης κοινωνίας, όχι ο εχθρός», είπε ο Μπάιντεν στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους, συντάκτες, τηλεοπτικούς παρουσιαστές και ραδιοφωνικούς παρουσιαστές. «Δίνετε τη δυνατότητα στους απλούς πολίτες να αμφισβητούν την εξουσία - και, ναι, ακόμη και να γελούν με την εξουσία - χωρίς φόβο ή εκφοβισμό. Αυτό είναι που κάνει αυτό το έθνος ισχυρό. Έτσι, απόψε, ας δείξουμε στον εαυτό μας και στον κόσμο τη δύναμή μας, όχι μόνο με το παράδειγμα της δύναμής μας, αλλά με τη δύναμη του παραδείγματός μας».

«Δυστυχώς, όπως σημειώνει η The Nation, ενώ η ρητορική του Μπάιντεν είναι καλύτερη από αυτή του προκατόχου του (Ντ. Τραμπ), η προσέγγισή του σε μια από τις πιο δημοφιλείς υποθέσεις που αφορά έναν φυλακισμένο δημοσιογράφο διατηρεί τη επιθετική γραμμή του Τραμπ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να επιδιώκει τη δίωξη του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Άσανζ, για κατηγορίες κατασκοπείας που απορρέουν από τη δημοσίευση αποδεικτικών στοιχείων του 2010 για φρικαλεότητες… που διέπραξε ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ αποτελεί σοβαρή απειλή για την ελευθερία του Τύπου. Η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον ενός εκδότη για δημοσίευση αληθών πληροφοριών δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχοποιηθούν όλοι οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί που θεωρούν την κυβέρνηση υπεύθυνη δημοσιεύοντας τα μυστικά της…» γράφει η εφημερίδα.

Γι’ αυτό τα λόγια του Μπάιντεν για ελευθερία του Τύπου με τον Άσανζ στη φυλακή είναι «κούφια» και απόλυτα ψεύδη…