Ο Καντονά καταγγέλει το Μουντιάλ των χιλιάδων θανάτων
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 14.09.22 ]Με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο Ερίκ Καντονά για μία ακόμα φορά δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσει ούτε ένα παιχνίδι του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα γίνει στο Κατάρ.
Ο θρυλικός Γάλλος επιθετικός καταγγέλλει πως μοναδικός στόχος της διοργάνωσης είναι το κέρδος, ενώ για την διασκέδαση δύο μηνών, χάσανε τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και καταστρέφεται το περιβάλλον.
«Δεν θα δω ούτε ένα παιχνίδι αυτού του Μουντιάλ. Το Κατάρ δεν είναι ποδοσφαιρική χώρα! Χωρίς θέρμη, χωρίς γεύση», αναφέρει ο Καντονά και συνεχίζει:
«Είναι μια οικολογική καταστροφή, με όλα αυτά τα κλιματιζόμενα γήπεδα... τι τρέλα, τι βλακεία. Αλλά πάνω απ' όλα, πάνω απ' όλα, μια ανθρώπινη φρίκη... πόσες χιλιάδες θάνατοι, για να χτιστούν αυτά τα γήπεδα και να διασκεδάσει το πλήθος για δύο μήνες... και κανείς δεν νοιάζεται... Μια καρικατούρα του τι μπορεί να φέρει μέσα του ο άνθρωπος ως ακραία βρωμιά!».
«Το μόνο νόημα αυτής της εκδήλωσης, το ξέρουμε όλοι, είναι το κέρδος. Ξέρω ότι δεν τους νοιάζει και ότι εγώ δεν θα αλλάξω το πρόσωπο του κόσμου. Το να λέμε ότι δεν παίζουμε, να λέμε ότι δεν θα το μεταδώσουμε τηλεοπτικά, ότι δεν το διαφημίζουμε κλπ... Είναι αρκετά εφικτό. Μερικές φορές στη ζωή, πρέπει να πάρεις αποφάσεις, ακόμα κι αν μας κοστίσει. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα γεγονός που λάτρεψα από μικρός, που περίμενα και παρακολουθήσω με πάθος».
«Είτε η Γαλλία κερδίσει, είτε χάσει, τίποτα δεν έχει σημασία! Στη ζωή, υπάρχουν πράγματα πολύ πιο σημαντικά από το ποδόσφαιρο! Αντίθετα, θα ξαναδώ όλα τα επεισόδια του Colombo, έχω πολύ καιρό που τα έχω δει».
«Και βγάλτε λεφτά για όσους κλείνουν τα μάτια τους και κρύβονται πίσω από το μικρό τους δάχτυλο λέγοντας 'δεν είναι δική μας ευθύνη, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα...' κράτη, ομοσπονδίες, ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, διαφημιστές κ.λπ. Αν μπορείτε να το κάνετε, απλώς πάρε μια απλή απόφαση».
Στο artinews.gr (24.8.2022) γράφαμε σχετικά:
Στα γήπεδα του Κατάρ θα αρχίσει σε τρεις μήνες το παγκόσμιο κύπελο ποδοσφαίρου. Στις κερκίδες τους θα κάθονται οι επικεφαλής χωρών και χιλιάδες θεατές. Αλλά κανείς δεν θα μάθει ότι εκεί έχασαν τη ζωή τους 15.000 χιλιάδες εργάτες* λόγω των σκληρών συνθηκών, της αφόρητης ζέστης και της άγριας εκμετάλλευσης. Κανείς δεν θα μάθει για τους περίπου 800.000 Ασιάτες και Αφρικανούς εργάτες, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, όπως αναφέρει η Independent σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο.
Κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν θα πει για τους 24.000 εργάτες-σκλάβους (έκθεση του «Business & Human Rights Resource Center») και τις τραγικές συνθήκες εργασίας στα υπό κατασκευή γήπεδα.
Το «Business & Human Rights Resource Center» κάνει λόγο για εργαζόμενους που μένουν επί πολλούς μήνες απλήρωτοι, για 20ωρες βάρδιες με ελάχιστα διαλείμματα, για παρακράτηση των διαβατηρίων, για άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Γίνεται αναφορά για θανάτους εργαζόμενων από ανακοπή καρδιάς, λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.
Τώρα, η κυβέρνηση του Κατάρ απελαύνει τους εργαζόμενους που ζητούν να πληρωθούν για τη δουλειά τους!
«Το Κατάρ απέλασε μετανάστες εργάτες που διαμαρτυρήθηκαν για απλήρωτους μισθούς, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο τον Νοέμβριο», αναφέρει το BBC. Σύμφωνα με τον ιστότοπο British Broadcasting, «τουλάχιστον 60 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Al Bandary International στη Ντόχα στις 14 Αυγούστου. Κάποιοι απ΄ αυτούς δεν είχαν πληρωθεί επί επτά μήνες».
«Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν και κάποιοι από αυτούς εκδιώχθηκαν, αν και δεν είναι γνωστό πόσοι», προσθέτει ο ιστότοπος.
Η κυβέρνηση του Κατάρ, έστειλε δήλωση στο BBC, όπου αναφέρει ότι οι απελαθέντες μετανάστες «δεν παρέμειναν ειρηνικοί» και «παραβίασαν τους νόμους ασφαλείας»! Διασάλευσαν -λέει- την ειρήνη (αλήθεια ποιων;), επειδή τόλμησαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους!
Η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε από την Equidem, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο επικεφαλής της, Mustafa Qadri είπε στο BBC:
«Έχουμε εξαπατηθεί όλοι από το Κατάρ και τη FIFA; Μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ηθικό πρόβλημα στη διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ, σε μια χώρα που πάντα τιμωρεί τους ανθρώπους που μιλούν ανοιχτά.
Σύμφωνα με τον Μουσταφά Κανρί, οι εργάτες που διαδήλωσαν και απελάθηκαν προέρχονταν από το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ, την Αίγυπτο και τις Φιλιππίνες.
Αυτά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτεται η… δημοκρατική Δύση!
* Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF και στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, περίπου 15.000 ξένοι εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια που υπάρχουν στο Κατάρ από το 2010, όταν η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση του Μουντιάλ στη χώρα αυτή.