Ξεσηκωμός κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου

[ ARTI news / Ελλάδα / 19.09.23 ]

Την άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης ζητούν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστικοί φορείς  και προχωρούν σε κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, γι’ αυτό και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων την ίδια μέρα. 

Οι συνδικαλιστές αποκάλυψαν στη Βουλή πόσο επικίνδυνο είναι το νομοσχέδιο ακόμα και για την ίδια την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, επισήμανε ότι «Οι πολύωρες υπερωρίες εξαντλούν τους εργαζόμενους σωματικά και ψυχικά, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλειά τους». Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως οι εργαζόμενοι εξαιτίας της ακρίβειας, των διαρκώς αυξανόμενων οικονομικών τους υποχρεώσεων, αναγκάζονται να δουλεύουν πέρα από το 8ωρο, «δεν μπορεί να επιβραβεύεται από την εργασιακή νομοθεσία φέρνοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά τους».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά επικίνδυνη τη διάταξη που χαρακτηρίζει ιδιώνυμο την περιφρούρηση και το δικαίωμα στην απεργία σημειώνοντας ότι, εκτός των άλλων, «μπορεί να αποτελέσει πηγή διαφόρων προβοκατόρικων ενεργειών».

Τόνισε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στο λιμάνι έχουν ζήσει από πρώτο χέρι αυτά που προωθεί το νομοσχέδιο, όπως τα μη συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, τις κόντρα βάρδιες, τα 16ωρα, το να περιμένει ο εργαζόμενος στο τηλέφωνο να δουλέψει όποτε και όσο θέλει ο εργοδότης κ.ά., που οδήγησαν σε εκατοντάδες εργασιακά «ατυχήματα», σε αμέτρητες επαγγελματικές ασθένειες… Τώρα έρχεται η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο να νομιμοποιήσει εκείνο το καθεστώς».

Άλλος εκπρόσωπος των εργαζομένων τόνισε ότι το νομοσχέδιο «σμπαραλιάζει κάθε προγραμματισμό στη ζωή των εργαζομένων»  και ότι η δουλειά μέχρι 13 ώρες τη μέρα, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο θα τους εξοντώσει. Οι εργοδότες «δεν ψάχνουν για εργαζόμενους, αλλά για σκλάβους» και «Είναι ψέμα ότι υπάρχουν σωματεία που ζήτησαν εργασία την 6η και 7η μέρα», είπε ο συνδικαλιστής, και κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να καταθέσει έστω μία τέτοια απόφαση επιχειρησιακού σωματείου,

Στην εικοσιτετράωρη απεργία στην Αττική την Πέμπτη συμμετέχουν η ΑΔΕΔΥ (Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων), η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων), η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα με τον απεργιακό αγώνα και υπάρξει και οργάνωση της αλληλεγγύης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και διεκδίκησης για άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, καθώς και έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.