Ξεγύμνωσαν τον Τζούλιαν Ασάνζ!

[ ARTI news / Κόσμος / 25.02.20 ]

Έντεκα φορές πέρασαν χειροπέδες και δύο φορές ξεγύμνωσαν τον Τζούλιαν Ασάνζ, χθες, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν και τα έγγραφα που διάβαζε χθες. Η έκκληση των δικηγόρων του Ασάνζ στην επιβλέπουσα δικαστή της δίκης στο δικαστήριο του νοτιοδυτικού Λονδίνου υποστηρίχθηκε ακόμα και από τους νομικούς σύμβουλους της κυβέρνησης των ΗΠΑ που είπαν πως πρέπει να εξασφαλιστεί στον ιδρυτή των WikiLeaks μια δίκαιη δίκη. Ο δικηγόρος του Ασάνζ, Edward Fitzgerald κάλεσε το δικαστήριο να λάβει υπ' όψη του αυτή την αντιμετώπιση καθώς καταπατά το δικαίωμα του Ασάνζ «σε μια δίκαιη δίκη και τη δυνατότητά του να συμμετέχει στη διαδικασία».  

Για τους υποστηρικτές της ελευθερίας της πληροφόρησης, ο 48χρονος Τζούλιαν Ασάνζ, είναι ο ιδρυτής του WikiLeaks, είναι ένας αγωνιστής της διαφάνειας, αυτός που αποκάλυψε ενοχλητικές αλήθειες και μυστικά, που δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα. Η δημοσιοποίηση αυτή επέτρεψε να διαλευκανθούν πολλές πτυχές της αμερικανικής πολιτικής στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο. Ένα βίντεο, ειδικότερα, αποκάλυψε ένα λάθος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη το 2007, όπου ένα ελικόπτερο Απάτσι είχε πυροβολήσει υποτιθέμενους μαχητές και σκότωσε δώδεκα πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του πρακτορείου Reuters.

Ο βρετανός δικαστής, που καλείται να τον δικάσει δεν θα αποφανθεί για την ενοχή ή όχι του Ασάνζ, αλλά για την αίτηση έκδοσης στις ΗΠΑ. Η έκδοση του Ασάνζ θα ισοδυναμούσε με απαγόρευση οποιασδήποτε δημοσίευσης μυστικών εγγράφων που προέρχονται από το αμερικανικό κράτος. Και αυτό θεωρείται ότι θα είναι σε βάρος της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας.