«Τι ιδέα να αποκαλούμε αυτόν τον πλανήτη Γη, όταν είναι ξεκάθαρα Ωκεανός», έγραφε ο συγγραφέας Arthur C. Clark. «Ο ωκεανός καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη και αντιπροσωπεύει το 95% της περιοχής όπου έχει αναπτυχθεί η ζωή», σημειώνει το New Scientist, που αποκαλεί «μπλε επιτάχυνση» την αυξανόμενη εκμετάλλευση, τα τελευταία είκοσι χρόνια, των ωκεανών και των πόρων τους.
«Από τις εξορύξεις στην ανοιχτή θάλασσα μέχρι τη βιομηχανική αλιεία, οι ανθρώπινες δραστηριότητες στους ωκεανούς αναπτύσσονται μαζικά σε μια περιοχή όπου ισχύουν λίγοι κανόνες», υπογραμμίζει το εβδομαδιαίο βρετανικό έντυπο. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτή η τάση συνεχούς επιτάχυνσης δεν πρόκειται να σταματήσει.
Η οικονομία της θάλασσας αγγίζει τα 1.700 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία σχεδόν τα μισά προέρχονται από την υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου και ρυπογόνων αερίων (830 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο), ακολουθούμενη από την βιομηχανία κατασκευής θαλάσσιου εξοπλισμού και αλιείας, καθώς και από τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, αναφέρει το New Scientist.
Η συχνά άναρχη ανάπτυξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων έχει προκαλέσει τεράστια καταστροφή σε ένα περιβάλλον όπου οι κανόνες είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, καθώς η οικονομία της θάλασσας συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στα χέρια μιας «χούφτας εταιρειών», που βρίσκονται όλες σε έξι χώρες -Ηνωμένες Πολιτείες, Σαουδική Αραβία, Κίνα, Νορβηγία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο-, ενώ οι επενδύσεις σε βιώσιμα έργα είναι σπάνιες.
Η έκφραση «μπλε επιτάχυνση» δηλώνει τις επιπτώσεις της πολύ έντονης αύξησης της εκμετάλλευσης των πόρων από τον άνθρωπο τα τελευταία χρόνια και τις δυσμενείς επιπτώσεις της στη βιοποικιλότητα και στο περιβάλλον.
Είναι καιρός να αλλάξει αυτό, γράφει το New Scientist, που ζητά περισσότερη ρύθμιση.
Ανάλογο αφιέρωμα στους Ωκεανούς κάνει και το www.courrierinternational.com με αφορμή τη δεύτερη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους ωκεανούς, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου. Στόχος της να ενισχύσει τη δράση για την προστασία των ωκεανών.