Νίκος Φίλης: «Είναι λάθος να μην κάνουμε αυτοκριτική» για τις εξορύξεις

[ ARTI news / Ελλάδα / 03.10.19 ]

 

Κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που κύρωσε τις τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και πετρελαίου, έκανε ο Νίκος Φίλης στην Ολομέλεια της Βουλής, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή "ακατανόητη και βιαστική παραμονή των εκλογών".

«Ακούστηκε κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταβάλλει θέση. Πρόκειται για μια θετική μετατόπιση, που είναι προάγγελος μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Αρκεί όμως από το ακατανόητο "ναι" στις συμβάσεις παραμονή των εκλογών να πάμε σήμερα σε ένα "παρών"; Κατά τη γνώμη μου όχι», τόνισε ο Νίκος Φίλης και συνέχισε: «Το ξεπούλημα που ετοιμάζεται για τα ΕΛΠΕ είναι πραγματικό πρόβλημα, αλλά είναι το έλασσον. Το μείζον είναι η κλιματική αλλαγή. Και αυτή υπήρχε και πριν τις εκλογές».

Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε με νόημα ότι «Είναι λάθος να μην κάνουμε αυτοκριτική μπροστά στην κοινωνία και την ελληνική νεολαία. Αυτή είναι η δύναμη της Αριστεράς. Να μπορεί να διορθώνει τα λάθη της και να κερδίζει συνειδήσεις των πολιτών σε μια γραμμή αλλαγής της κοινωνίας, σε μια γραμμή κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισόρροπης ανάπτυξης».

Να βγούμε στις πλατείες να καλέσουμε την Γκρέτα. Να καλέσουμε την Γκρέτα Τούνμπεργκ στην Ελλάδα για να μιλήσει στην Βουλή, είπε.

«Στο μέλλον, σε δυο ή τρεις δεκαετίες, αν έχουμε μείνει αδρανείς, οι σημερινοί νέοι και αυριανοί στα πολίτες, θα στραφούν πίσω και θα κραυγάσουν "τι κάνατε"; Με ποιους θέλουμε να είμαστε τότε; Με εκείνους που ενήργησαν με ιδιοτέλεια, που αδιαφόρησαν όλως διόλου, ή με εκείνους που κόντρα στο ρεύμα πάσχισαν για μια άλλη, ριζικά διαφορετική, ενεργειακή πολιτική; Η απάντηση είναι με τους δεύτερους», τόνισε ο Ν. Φίλης.