Νέες τεχνολογίες: Η επιστροφή στη νεότητα
[ / Κόσμος / 25.12.15 ]Οι τεχνολογίες πόσο θα αλλάξουν τη ζωή μας; Ο Αμερικανός φιλόσοφος και καλλιτέχνης Scott Gray, ένας από τους ιδρυτές του Ινστιτούτου Ηθική και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (TESI), μια οργάνωση που αυτοχαρακτηρίζεται «τεχνοπροοδευτική», εντόπισε επτά τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή μας:
1. Επιστροφή στη νεότητα
Σύμφωνα με τον φιλόσοφο, θα μπορούσαμε να δούμε τις πρώτες λύσεις για να αντιστραφεί το βιολογικό ρολόι από το 2025. "Φυσικά, θα είναι εξαιρετικά δαπανηρό, περίπλοκο και επικίνδυνο για εκείνους που θέλουν να ανακτήσουν τη νιότη τους". «Στην πραγματικότητα, λέει ο Scott Gray, ο καθηγητής Jun-Ichi Hayashi, ένας Ιάπωνας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα, κατάφερε να αντιστρέψει τη γήρανση στις ανθρώπινες κυτταρικές σειρές (ενεργώντας στις μιτοχονδριακή λειτουργίες που παρέχουν στα κύτταρα την ενέργεια που χρειάζονται). Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Μάιο 2015 και σ' αυτή αναφέρονται τα πειράματα αναζωογόνησης των μυϊκών κυττάρων σε ποντίκια στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, όπου κατάφεραν να κάνουν ένα χρονικό άλμα προς τα πίσω κατά ένα χρόνο και μισό. Αυτό είναι σαν να φέρνουν έναν άνθρωπο από τα 60 χρόνια πίσω στην ηλικία των 20 ετών. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί ενθυμούμενος την κινηματογραφική ταινία The Curious Case of Benjamin Button.
2. Τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο εργασίας
Ρομπότ παντού. Στα εργοστάσια, στα νοσοκομεία, στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία ... Αυτό είναι ό, τι μας περιμένει το 2020, δήλωσε ο Scott Gray, επικαλούμενος τις χιλιάδες των ρομποτικών συστημάτων που θα επιφέρουν την περαιτέρω ανάπτυξη στη βιομηχανία. Μόνο που η ανάπτυξη αυτή θα σημαίνει και απώλεια θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής οικονομίας. Και η μεγάλη ανεργία εκτός από κοινωνικό πρόβλημα θα γίνει και οικονομικό καθώς θα υπάρχει υπερπροσφορά βιομηχανικών προϊόντων αλλά χαμηλή ζήτηση. Αυτά δεν τα λέει ο Gray, αλλά εμείς.
3. Η κατακόρυφη τεχνο-γεωργία
H Γεωπονία αλλάζει τον τρόπο που θα καλλιεργούμε τα προϊόντα της διατροφής μας. Με τα ρομπότ, τους αυτοματισμούς, την υδροπονία και την αεροπονία και ιδίως με τον τεχνητό φωτισμό (LED) σύντομα θα είναι δυνατόν να καλλιεργούμε παντού, ιδιαίτερα στις πόλεις, όπου ζει το 80% του ανθρώπινου πληθυσμού. Αυτά τα τρόφιμα θα καλλιεργούνται πάνω από το έδαφος, χωρίς φυτοφάρμακα και κάτω από τεχνητό φως του οποίου τα μήκη κύματος θα έχουν ειδικά επιλεγεί για τη βέλτιστη ανάπτυξη.
4. Διανθρωπισμός
Ο «βελτιωμένος λαός» θα είναι παντού από το 2035. Οδοντοστοιχίες, εμφυτεύματα, ιατρικά τσιπ στον εγκέφαλο, ενδοφθάλμιοι φακοί που θα ενσωματώνουν την τεχνολογία στα σώματα και τα μυαλά μας προκειμένου να επισκευάσουν ή να βελτιώσουν των απόδοσή μας. Βέβαια αυτό ισχύει για τα άτομα που θα είναι σε θέση να πληρώσουν για αυτά. Κι αυτό θα είναι το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη του είδους μας, λέει ο Scott Gray.
5. Το Διαδίκτυο των αξεσουάρ και των εμφυτευμάτων Smartphones: Ψηφιακά εργαλεία θα περνούν μέσα από τους φακούς επαφής, ακουστικά εμφυτεύματα θα μπορούν να επικοινωνούν με τα συνδεδεμένα και έξυπνα ρούχα μας. Αυτός ο διαφορετικός ψηφιακός κόσμος θα είναι άμεσα προσβάσιμος μέσω μιας «επαυξημένης πραγματικότητας», η οποία θα επιθέτει σε πραγματικό χρόνο ψηφιακές πληροφορίες στον φυσικό κόσμο. Το ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω, όμως, είναι αν θα «μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι πραγματικό και τι όχι». Θα επιλέγουμε τις πληροφορίες που θα εμφανίζονται και θα δημιουργούμε τη δική μας πραγματικότητα, λέει ο Gray. Αν ισχύει αυτό, τότε ο καθένας θα έχει και θα ζει στη δική του πραγματικότητα. Άρα σε ποια πραγματικότητα θα συναντόμαστε με τους άλλους; Ή μήπως ο καθένας θα ζει στη δική του ασύμπτωτη πραγματικότητα;
6. Αιχμαλωτίστε τη δροσιά: Πρόκειται για τεχνικές αντιμετώπισης της ξηρασίας σε περιοχές όπως η Καλιφόρνια και η Αριζόνα. Θα υπάρχουν δίκτυα δροσιάς και άλλα συστήματα για τη συλλογή του νερού από την ατμόσφαιρα. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό. Θα πρέπει να αναπτυχθούν πιο ορθολογικά και οικονομικά συστήματα άρδευσης.
7. 3D εκτύπωση: Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι ήδη εδώ. Μπορούμε να τυπώσουμε ήδη ρούχα, έπιπλα, αυτοκίνητα.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω θυμόμαστε τον Ρεμπώ που έλεγε "Γιατί η πρόοδος να μη σημαίνει πάω προς τα πίσω;"